13.02.2018 Prag

Češki premijer ipak opravdano u spisku agenata komunističke tajne policije

Češki premijer ipak opravdano u spisku agenata komunističke tajne policije Foto: Beta / AP
Češki premijer Andrej Babiš definitivno je u rodnoj Slovačkoj izgubio spor oko toga da li je opravdano ili neopravdano bio na spisku agenata zloglasne čehoslovačke tajne komunističke policije StB, kao agent "Bureš", saopštio je danas Regionalni sud u Bratislavi.

Babiš, emigrant iz Slovačke, a sada premijer češke vlade u ostavci dok vodi konsultacije da sastavi novu vlau, sudio se šest godina sa Institutom pamćenja naroda Slovačke da je njegov dosije agenta falsifikovan, i da nije svesno sarađivao sa komunističkom državnom bezbednošću pre pada komunista 1989. godine.

Babiš priznaje samo da se kao mladi službenik preduzeća za spoljnu trgovinu sreo sa agentima StB, ali da nije pristao na saradnju.

Slovački sudovi su mu prvo davali za pravo, pošto je kao svedoke pozvao dvojicu bivših agenata koji su Babišovu verziju potvrđivali iako je njegov dosije govorio drugačije.

Ustavni sud Slovačke je oktobra rošle godine, pred češke parlamentarne izbore, te presude nižih sudova poništio i vratio spor Regionalnom sudu, uz upozorenje da veću težinu kao dokazi imaju dokumenti iz dosijea, a da bivši komunistički agenti kao svedoci nisu odbrana dostojna poverenja.

Ustavni sud je takođe, što je Regionalni sud u Bratislavi poštovao sada, a i u presudi od 30. januara, upozorio da Babiš da bi "očistio svoje ime", ne može da tuži Institut pamćenja naroda koji arhivira i istražuje dokumenta i spisak imena agenata koji je legalno objavio, već da eventualno može da tuži slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova ili državu.

Česima presuda Ustavnog suda Slovačke da je tajkun češke prehrambene i hemijske industrije, lider stranke ANO, tajni agent policije koja je u vreme komunističkog režima usavršila šikaniranje vlastitih građana, nije smetala da mu gotovo trećinom glasova obezbede pobedu na izborima i povere da zemlju vodi naredne četiri godine.

"Sigurno ću tužiti slovački MUP, ili slovačku tajnu službu SIS. Ili razmišljamo o tužbi Evropskom sudu za ljudska prava. Ja to odbijam, nikada nisam sarađivao. Ništa nisam potpisao, a presuda Ustavnog suda je pogodila stotine ljudi. Spreman sam da se sudim čitav život", kazao je danas Babiš češkom javnom TV servisu ČT.

Bivši šef slovačkog IPN-a Ondrej Krajnjak upozorio je za češki radio da će u svakom budućem procesu sudovi morati da uzmu u obzir nalaz Ustavnog suda, odnosno da vode računa i o dokumentima u dosijeu, a ne da "na lepe oči" daju poverenje samo svedočenju nekadašnjih komunističkih agenata.

U slučaju Babiša postoji takvih 12 dokumenata i 40 kontrolnih potpisa.

"Za predsednika Češke Miloša Zemana ova vest ne predstavja nikakvu izmenu za postupak imenovanja premijera. Predsednik poštuje ishod izbora tako da lideru pobedničke stranke ANO, Babišu, pripada i drugi pokušaj da sastavi vladu", kazao je u ime predsednika Češke njegov portparol Jirži Ovčaček.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side