21.05.2018 | 16:42h ► 19:23h Karakas

Četrnaest zemalja grupe iz Lime povukli ambasadore iz Venecuele

Četrnaest zemalja grupe iz Lime povukli ambasadore iz Venecuele Foto: Beta / AP
Četrnaest zemalja okupljenih u Grupi iz Lime objavilo je danas da povlače svoje ambasadore iz Venecuele gde je Nikolas Maduro ponovo izabran za predsednika na izborima čiji legitimitet te zemlje ne priznaju.

Grupa koja uključuje Argentinu, Brazil, Kanadu, Čile, Kolumbiju i Meksiko, objavila je da spušta nivo svojih diplomatskih odnosa sa Venecuelom iz protesta zbog izbora koji nisu u skladu sa međunarodnim normama izbornog procesa, transparentni i demokratski.

Na izborima održanim juče koje je kritikovala međunarodna zjednica i koje opozicija smatra nameštenim, Maduro je izabran na novi šestogodišnji mandat sa 68 odsto glasova.

Grupa iz Lime je ponovila svoju zabrinutost zbog produbljenja političke, ekonomske, socijalne i humanitarne krize koja otežava život u Venecueli i odražava se masovnom migracijom Venecuelanaca ka njihovim zemljama.

Zemlje potpisnice nameravaju da u prvoj polovini juna održe sastanak u Peruu sa zvaničnicima zaduženim za migraciju da razmene iskustva i nađu rešenje za taj problem.

One takođe treba da koordinišu akcije da se osigura da međunarodne i regionalne finansijske organizacije više ne daju zajmove vladi Venecuele, smatrajući da je "neustavno" da se zemlja zadužuje bez odobrenja narodne skupštine. To se ne bi odnosilo na zajmove namenjene finansiranju humanitarne pomoći.

Venecuela, koja obezbeđuje 96 odsto prihoda od nafte, pogođena je padom cene nafte od 2014. godine, pati zbog nedostatka deviza i zapala je u tešku krizu.

Za pet godina BDP je pao 45 odsto prema MMF-u koji predviđa pad bruto domaćeg proizvoda Venecuele za 15 odsto 2018. i inflaciju od 13.800 odsto.

 

Pompeo obećava mere protiv Venecuele

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je danas da će SAD "preduzeti brze diplomatske i ekonomske mere" da bi doprinele povratku demokratije u Venecuelu.

On je u saopštenju "osudio" jučerašnje predsedničke izbore kao "prevaru", ocenio ih kao "napad na ustavni poredak" i događaj "u suprotnosti s demokratskom tradicijom Venecuele".

"Sve dok Madurov režim ne vrati Venecuelu na stazu demokratije putem slobodnih, fer i transparentnih izbora, vlada će se suočavati s izolacijom iz međunarodne zajednice", naveo je Pompeo.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.05.2018, 22:47h rodoljub

    Amerikanci spremaju scenario za Venecuelu slican onom koji su primenili u Cileu, kada su ubili Aljendea. Amerika je globalni okupator i zlocinac .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side