07.01.2017 Podgorica

CG: SPC i CPC po običaju odvojeno palili badnjake

CG: SPC i CPC po običaju odvojeno palili badnjake Foto: Beta / Miloš Miškov
Dve pravoslvane crkve u Crnoj Gori, Srpska pravoslavna crkva i nepriznata CPC nalagale su badnjake na odvojenim mestima na Cetinju, u Podgorici i Nikšiću.

Crnogorski mitropolit Amfilohije rano jutros služio je božićnu liturgiju u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici, dok će Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) liturgiju služiti u Vladičanskom domu na Cetinju.

Sveštenstvo CPC badnjake je nalagalo na Dvorskom trgu na Cetinju, a SPC ispred Cetinjskog manastira.

Mitropolit CPC Mihailo pozvao je Crnogorce da se vrate svojoj "jedinoj, matičnoj" Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i da se okrenu, kako je naveo, svom državnom domu, suverenoj Crnoj Gori.

On je apelovao na crnogorske državne institucije i međunarodne organizacije da CPC pomognu da vrati svoju imovinu, koju je, prema njegovim riječima, otela Srpska pravoslavna crkva.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije je nalaganje badnjaka u organizaciji CPC označio kao "logorsku vatru". On je mlade ljude pozvao da svoj imetak stiču poštenim radom.

Mitropolit Amfilohije je u Božićnoj poslanici rekao da se mladi ljudi u Podgorici, Baru, na Cetinju, u Budvi ubijaju zato što su, kako je objasnio, od vladajuće klase naučili da je glavni ideal u životu materijalno bogatstvo.

Najviši zvaničnici Crne Gore uputili su vernicima i sveštenstvu obe pravoslavne crkve božićne čestitke.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side