18.03.2018 London

Čižov: Nervni agens korišćen u napadu na Skripalja možda iz britanske laboratorije

Čižov: Nervni agens korišćen u napadu na Skripalja možda iz britanske laboratorije Foto: prtscr ytb
Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio je danas da je nervni agens za koji London trvdi da je korišćen u napadu na bivšeg špijuna mogao da bude napravljen i u britanskoj laboratoriji.

Čižov je rekao da Rusija nema zalihe hemijskog oružja i da ne stoji iza trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

U danas emitovanoj izjavi za Bi-Bi-Si (BBC), ruski diplomata je rekao da se britanski istraživački centar za hemijsko oružje Porton Daun nalazi samo 12 kilometara od Solsberija, gde su pronađeni otrovani Skripalj i njegova ćerka.

Upitan da li misli da je nervni agens iz laboratorije britanskog istraživačkog centra, Čižov je odgovorio da ne zna.

Britanska vlada je odbacila tvrdnje ruskog stalnog predstavnika pri Evropskoj uniji kao "besmislicu".

Ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko apelovao je danas na stišavanje situacije, uz ocenu da spor zabrinjavajuće eskalira.

Britanska premijerka Tereza Mej je u sredu izjavila da je Moskva "kriva" za napad počinjen, prema njenim rečima, nervnim agensom "novičok", koji je razvijen u bivšem Sovjetskom Savezu.

London je najavio proterivanje 23 ruskih diplomata i zamrzavanje bilateralnih odnosa s Rusijom, a Moskva je uzvratila proterivanjem britanskih diplomata.

Postojanje "novičoka" obelodanio je preko ruskih medija hemičar Vil Mirzajanov 1990-tih. Ruski naučnik je kasnije prebegao u SAD, gde je objavio hemijsku formulu agensa u svojoj knjizi "Državne tajne", navodi BBC.

Nekadašnji špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka otrovani su 4. marta.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.03.2018, 21:00h makijaveli

    Onim, patrotima,kojima nije jasno, neka samo prebroje koliko je do sada na razne nacine likvidirano politickih protivnika i kojekakvih spijuna, od KGB-a pa do danas !

  • 18.03.2018, 18:32h Dragan

    Nije možda, nego "više nego verovatno".

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side