11.10.2011 Brisel

Crna Gora dobija datum početka pregovora

Crna Gora dobija datum početka pregovora
Evropska komisija (EK) će sutra predložiti pokretanje pregovora o članstvu s Crnom Gorom, a Savetu ministara Evropske unije će preporučiti da se najpre otvore ključna poglavlja pravosuđa i ljudskih prava, kao i pravde, sloboda i bezbednosti

Podgorica je uverljivo ispunila sedam uslova koji su joj postavljeni pre godinu dana za dobijanje datuma pregovora o članstvu.

"U Crnoj Gori je učinjen ogroman korak napred, usvojeno je 60-ak zakona", istakao je visoki zvaničnik EK koji je želeo da ostane anoniman. On je naveo da je ojačana i bitka protiv korupcije, vlada u Podgorici je uložila bitne napore da se postignu rezultati u primeni zakona, uspostavljeni su valjani okviri za međunarodnu i posebno saradnju sa Srbijom, Bosnom i Hrvatskom u bici protiv organizovanog kriminala.

Bitka protiv organizovanog kriminala je dala vidne rezultate u sprečavanju šverca i prodaje droge, "pranja novca", trgovine ljudima. 

Zvaničnik EK ističe da je izuzetno važno da se očekivani pregovori o članstvu s Crnom Gorom pokrenu najpre oko poglavlja vezanih za pravosuđe i osnovna ljudska prava, jer se ispostavilo da je to kao glavna pokretačka snaga u pregovorima sa kandidatima sa Zapadnog Balkana.

Napredak u tom ključnom poglavlju će bitno uticati na ceo pregovarački postupak, a dosad je to poglavlje ostavljano za pregovore na kraju, što je bilo vrlo nepovoljno, objasnio je zvaničnik EK.

 

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side