08.06.2019 Varšava

Desetine hiljada Poljaka na paradi ravnopravnosti u Varšavi prvi put pod patronatom gradonačelnika

Desetine hiljada Poljaka na paradi ravnopravnosti u Varšavi prvi put pod patronatom gradonačelnika Foto: Beta / AP
Preko 47.000 Poljaka uz aktiviste LGBT zajednica iz raznih evropskih zemalja prošlo je danas u Paradi ravnopravnosti centrom Varšave, prvi put od 2001. godine, od kada se u Varšavi održavaju gej parade, pod pokroviteljstvom gradonačelnika, Rafala Tšaskovskog.

"Ne mora svako od nas da ide na parade ravnopravnosti, ali svako je dužan da poštuje manjine. Ne mora svako da ide u crkvu ali je dužan da poštuje veru. To nema nikakve veze sa tim da li je neko levičar ili liberal, neko konzervativac, to su jednostavno ljudska prava i u otvorenim gradovima mi moramo ta prava da poštujemo", kazao je otvarajući ovogodišnju Paradu ravnopravnosti gradonačelnik Tšaskovski.

Gradonačelnik iz liberalne opozicione Građanske paltforme podsetio je da je još u kampanji pred lokalne i regionalne izbore govorio da je Varšava grad za sve i da mu je stalo da poljska prestonica ostane tolerantna kao što je danas.

Vesela povorka uz muziku sa okićenih vozila, u šumi zastava, transparenata, šalova u bojama duge, simbola LGBT populacije u borbi protiv diskriminacije, duga, po saopštenju poljske policije, od četiri kilometra, prošla je gradom bez incidenata, praćena na nekoliko mesta uvredama protivnika parada ravnopravnosti koji su se u grupicama okupili na nekoliko mesta na trasi.

Burne reakcije zvaničnika vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda i ogorčene komentare nekih Poljaka na internetu izazvalo je to što je jedan od organizatora varšavske parade, Šimon Njemec, biskup neregistrovane marginalne nepriznate hrišćanske zajednice Ujedinjena hrišćanska crkva, služio za učesnike parade ekumensku misu.

"To je vulgarna provokacija. Vređanje vernika je očigledno deo promocije poruke marša 'tolerancije'. Kao i u Gdanjsku", poručio je na Tviteru poljski evroposlanik, neuspešni kandidat za gradonačelnika varšave iz Prava i Pravde, Patrik Jaki.

Paradu ravnopravnosti u Varšavi 2004. godine zabranio je tadašnji gradonačelnik, kasniji predsednik Poljske, brat blizanac lidera sada vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinskog, Leh Kačinjski, a njegova naslednica iz liberalne Građanske paltforme Hana Gronkjevič Valc nije je zabranjivala, ali je uporno odbijala da, kao što to čine gradonačelnici Poznanja, Gdanjska ili Bidgošća, preuzme lično pokroviteljstvo nad paradom.

Gest Tšaskovskog, iako nije prvi gradonačelnik koji otvara Paradu ravnopravnosti, ima posebni simboličan značaj, jer je vladajuća stranka i njen lider Jaroslav Kačinjski majsku kampanju za izbore za Evropski parlament sa istom porukom i za jesenje parlamentarne izbore postavio na odbrani Poljske od, kako je kazao, raznih "bolesti Evrope kojim ne želimo da nas zaraze".

U te bolesti Kašinjski je uvrstio promociju rodne ravnopravnosti nazivajući je gender ideologijom i promociju LGBT manjina koji navodno seksualiziju poljsku decu od kolevke.

"LGBT ugrožava identitet, narod i poljsku državu", kazao je Kačinjski na jednom od predizbornih mitinga aprila ove godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side