10.12.2018 Oslo

Dobitnici Nobele nagrade za mir pozvali na zaštitu žrtava seksualnog nasilja

Dobitnici Nobele nagrade za mir pozvali na zaštitu žrtava seksualnog nasilja Foto: Beta, AP
Dobitnici Nobelove nagrade za mir, ginekolog iz Konga Denis Mukvege i Nadia Murad iz zajednice Jazida pozvali su danas na ceremoniji uručenja nagrade da se zaštite žrtve seksualnog nasilja i okonča stanje ravnodušnosti prema takvim delima.

Mukvege (63) i mlada Iračanka (25) dobitnici su nagrade zbog njihove borbe protiv silovanja kao oružja rata. Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, dok je Nadia Murad bila oteta, mučena i silovana u kampu džihadista Islamske države.

Ginekolog je rekao da nisu samo odgovorni počinioci nasilja već i oni "koji skreću pogled" s takvih dela. "Ako treba da vodimo rat, onda to treba da bude rat protiv ravnodušnosti koja razjeda naše društvo", rekao je laureat primajuću nagradu.

Istovremeno sa ceremonijom u Oslu, danas se u Stokholmu održava svečanost na kojoj će dobitnicima Nobelove nagrade u drugim disciplinama biti uručene nagrade.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (871.000 evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Nagrade se dodeljuju u više različitih disciplina - za dostignuća u oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, kao i za mir.

Švedska akademija koja dodeljuje nagrade, potresena skandalom seksualnog uznemiravanja, odlučila je da odloži dodelu nagrade za književnost na godinu dana, kako bi imala vremena da sprovede reformu unutar institucije i imenuje nove članove posle ostavke nekolicine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side