05.09.2017 Varšava

Duda: Apsolutna greška bi bila da EU zatvori svoja vrata za nove članice

Duda: Apsolutna greška bi bila da EU zatvori svoja vrata za nove članice Foto: prtscr ytb
Predsednik Poljske Andžej Duda upozorio je danas na Srednje-evropskom ekonomskom Forumu u Krinjici na jugu Poljske da bi apsolutna greška bilo to da Evropska unija (EU) sada zatvori vrata za nove članice, jer samo proširenjem Evropa će moći i da konkuriše silama kao što su SAD ili Kina.

"Apsolutna greška bi bila da se Unija zatvori i kaže - više neće biti primljena nijedna članica u EU. Zašto? Zato što tada bi se po mom mišljenju prekinula optimistična perspektiva. EU mora da ostavi otvorena vrata jer to povećava njenu atraktivnost", rekao je predsednik Duda na prvom panelu Ekonomskog foruma u Krinjici.

On je naglasio da su Poljska i Poljaci zagovornici proširenja i podržavaju odluku svake zemlje koja ima ambicije da postane punopravna članica EU.

"Danas EU ima pola milijarde stanovnika, ali ako ih bude više, ako prostor EU u vezi sa tim bude veći zato što će primati nove članice utoliko će veća biti šansa EU da konkuriše svetskim ekonomskim silama kao što su SAD ili Kina. Nove zemlje članice povećavaju efikasnost Unije", kazao je Duda.

Predsednik Poljske najavio je ranije učešće u današnjoj debati "Nedovršena integracija i aspiracije evropskih zemalja" upravo kao podstrek zemljama kandidatima za EU sa zapadnog Balkana i upozorenje Briselu da je danas jednu od najuspešnijih politika EU, politiku proširenja, gurnuo neopravdano na margine.

Duda je upozorio takođe da će na atraktivnosti početi da gubi i da će to biti početak njenog kraja ne samo EU zatvorenih vrata, već i EU u više brzina.

"Ukoliko EU počne da se formalno deli u EU više brzina, na države koje će imati veće mogućnosti razvoja, odlučivanja i koje će moći da odlučuju o drugima, izgubiće na atraktivnosti. Za sve koji će se naći u EU B ili EU C ali u krajnjoj liniji izgubiće atraktivnost i za one koji će se naći u EU A", rekao je Duda.

Poljski predsednik ocenio je da se takva neatraktivna Unija neće isplatiti ni politički ni ekonomski ni državama u jezgru a da će zemlje koje budu gurnute na periferiju izgubiti svoj evrooptimizam.

"Države koje su danas optimisti kada je u pitanju EU osetiće se odbačeno a posledica toga će biti pad podrške EU i novi egziti. To će biti početak kraja EU", kazao je poljski predsednik.

Na 27. Evropskom ekonomskom forumu u Krinjici, koji nazivaju i Davos istoka, među oko 3.500 učesnika čije debate prati oko 600 domaćih i stranih novinara prvi put ove godine nema nijednog premijera ni predsednika neke od članica EU iako je na njemu ceo poljski državni vrh.

Nagrada foruma čovek godine ovog puta biće uručena poljskoj premijerki Beati Šidlo, javljaju poljski mediji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side