Dve najveće izraelske stranke pregovaraju o vladi jedinstva
24.09.2019 Jerusalim

Dve najveće izraelske stranke pregovaraju o vladi jedinstva

Dve najveće izraelske stranke pregovaraju o vladi jedinstva Foto: Beta / AP
Dve najveće izraelske političke stranke sastale su se danas da pregovaraju o mogućnosti obrazovanja vlade jedinstva pošto na izborima 17. septembra nije bilo jasnog pobednika.

Današnjem sastanku prethodio je razgovor lidera saveza partija centra Benija Ganca i premijera Izraela Benjamina Netanjahua, vodje rivalskog konzervativnog Likuda.

Njih je na sastanak u predsedničku rezidenciju u Jerusalimu pozvao predsednik Izraela Ruven Rivlin u cilju rešenja političkog zastoja koji bi mogao dovesti do trećih izbora za manje od godinu dana.

Predsednik Izraela je zadužen da izabere kandidata za premijera nakon parlamentarnih izbora.

Taj zadatak je obično formalnost ali je sada mnogo komplikovaniji jer ni jedan od vodja dve glavne partije ne može sam da izgradi stabilnu parlamentarnu većinu, navodi AP.

Rivlin je posle jučerašnjeg sastanka izjavio da su Netanjahu i njegov glavni protivnik Ganc napravili "značajan korak" ka obrazovanju vlade jedinstva, preneli su izraelski mediji.

Obzirom da je na izborima Gancov savez osvojio 33 poslanička mesta, a Netanjahuova partija dva manje, ; predsednik Izraela je predložio novu vladu koja uključuje obe partije jer ni jedna od njih nema dovoljno partnera za većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu.

Rivlin je još ranije rekao da će učiniti sve da izbegne treće izbore.

Izbori prošle sedmice održani su nakon glasanja u aprilu.

Predsednik Izraela je posle tih izbora poverio Netanjahuu zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju u čemu on nije uspeo. Potom je brzo raspušten parlament i raspisani su novi izbori.

"Sada je na vama red. Odgovornost za osnivanje vlade je na vama i narod očekuje da nadjete rešenje i da sprečite dalje izbore čak i ako to podrazaumeva ličnu i ideološku cenu", rekao je Rivlin obraćajući s Netanjahuu i Gancu.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka najavljene su današnje diskusije partija i ponovo sastanak sa predsednikom Rivlinom u sredu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side