21.03.2018 | 17:00h ► 18:18h London

Džonson: Rusija namerno ciljala Britaniju zbog držanja do svojih vrednosti

Džonson: Rusija namerno ciljala Britaniju zbog držanja do svojih vrednosti Foto: Beta, AP
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson ocenio je danas da je Rusija izvršila napad nervnim agensom na britanskom tlu zato što je London uporno osuđivao zbog njenih kršenja raznih prava.

"Mislim da je razlog zbog koga se Rusija usmerila na Veliku Britaniju jednostavan, to je zato što se radi o jednoj zemlji koja ima poseban osećaj za vrednosti, koja veruje u slobodu, demokratiju vladavinu prava i koja je više puta osudila Rusiju zbog kršenja tih prava", rekao je Džonson u parlamentu.

On je rekao da je svet video šta se radi na Zapadnom Balkanu, u baltičkim zemljama, u Siriji uz dosluh Rusije, i da je Britanija bilo u EU ili u Ujedinjenm nacijama bila "najdirektnija i najupornija" u očuvanju svojih vrednosti.

"Verujem da je verovatno zato odlučeno da se taj akt počini u ovoj zemlji", rekao je Džonson.

Iako je Moskva energično demantovala da ona stoji iza trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 4. marta u Solsberiju, Džonson je rekao da sve ukazuje na Rusiju.

On je odbacio mogućnost da su to trovanje mogli da izvrše ruski agenti ili bivši agenti van kontrole predsednika Vladimira Putina, i izjavio da "lanac odgovornosti neupitno vodi do vrha ruske države".

 

Džonson: Mučno je pomisliti kako Putin likuje zbog prvenstva

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonston rekao je mu je mučno pomisliti kako ruski predsednik Vladimir Putin "likuje" zbog organizovanja Svetskog prvenstva u fudbalu.

Džonson je na odboru za spoljne poslove britanskog parlamenta rekao da se slaže s laburističkim poslanikom koji je povezao Svetsko prvenstvo sa Hitlerovom upotrebom Olimpijskih igara 1936. kao propagande za nacistički režim, preneo je Asošijetid pres.

"Mislim da je poređenje sa 1936. sasvim ispravno. Mislim da je mučan prizor, iskreno, zamisao kako Putin likuje na ovom sportskom događaju", rekao je Džonson.

Velika Britanija zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke neće poslati članove kraljevske porodice i Vlade na prvenstvo, mada će engleska reprezentacija učestvovati.

Džonson je rekao da britanska Vlada ne podstiče naviječe da ne idu na prvenstvo, ali je dodao da je zabrinuta za njihovu bezbednost.

On je dodao da je zvaničnik u ambasadi u Moskvi nadležan za bezbednost navijača među 23 diplomate koje je Rusija proterala kao uzvratnu meru na proterivanje ruskih diplomata iz Londona.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side