Egipat bombardovao islamske ekstremiste u Libiji iz osvete
16.02.2015 Kairo

Egipat bombardovao islamske ekstremiste u Libiji iz osvete

Egipat bombardovao islamske ekstremiste u Libiji iz osvete Ilustracija / Foto: Beta, AP
Egipat je jutros saopštio da je pokrenuo vazdušne napade protiv islamskih ekstremista u Libiji, nakon što su oni, predstavljajući se kao "Islamska država - provincija Tripoli", objavili video snimak grupnog odrubljivanja glava egipatskih Kopta, otetih u decembru.

Portparol generalštaba egipatske vojske saopštio je da su iz vazduha napadnuti ciljevi u gradu Darna na istoku Libije koji od prošle godine kontrolišu islamski ekstremisti. Na meti su bila skladišta oružja i kampovi za obuku.

Kako se u saopštenju navodi, napadi su izvršeni "iz osvete za krvoproliće, i kao odmazda nad ubicama".

"Neka i oni koji su daleko i oni koji su blizu znaju da Egipćani imaju štit koji ih brani", dodaje se u saopštenju egipatske vojske.

Ovo je prvi put da su vlasti u Kairu zvanično priznale vojnu akciju Egipta u susednoj Libiji. U njoj su se ekstremističke grupe, koje su pretnja po obe države, ukorenile posle građanskog rata iz 2011. godine u kojem je svrgnut i ubijen libijski vođa Moamer el Gadafi.

Grad Darna drže ekstremisti koji su izrazili vernost Islamskoj državi, terorističkoj organizaciji koja je zauzela velike delove Sirije i Iraka.

Video snimak koji je sinoć objavila "Islamska država - provincija Tripoli", prikazuje masovno odrubljivanje glava desetak Kopta na nekoj plaži.

U gradu Sirta u Libiji u decembru je otet 21 egipatski radnik. Ti radnici su bili Kopti hrišćanske veroispovesti, a njihovi otmičari su pretili da će ih ubiti. Nije jasno da li su svi oni pogubljeni.

Masovna likvidacija, prikazana na snimku, ukazuje na mogućnost da je ekstremistička grupa koja je uspostavila "kalifat" u Siriji i Iraku, sada napravila direktnu ispostavu na samo 800 kilometara od jučnog kraja Italije.

Jedan od ekstremista na video snimku pokazuje prema moru i govori da teroristička organizacija sada planira da "osvoji Rim".

Odrubljivanje glava je izvedeno u maniru egzekucija talaca koje sprovodi Islamska država u Siriji i Iraku - sve žrtve su nosile narandžasta odela - i ovo je prvo takvo pogubljenje izvan tih teritorija.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side