Egipatski sud oslobodio dva sina bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka
22.02.2020 Kairo

Egipatski sud oslobodio dva sina bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka

Egipatski sud oslobodio dva sina bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka Foto: Pixabay
Egipatski sud oslobodio je danas dva sina bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka, smenjenog 2011. godine, kao i još šest osoba optuženih za finansijske malverzacije.

Gamal i Ala Mubarak optuženi su da su stekli većinu akcija nekoliko banaka putem preduzeća koja su služila kao paravan za malverzacije čime su prekršili zakon. Njih dvojica su uhapšeni u septembru 2018. ali su pušteni na slobodu uz kauciju.

Gamal Mubarak, koji je vodio politički komitet stranke na vlasti za vreme njegovog oca, smatran je za naslednika na mesto predsednika Egipta. Njegov brat Ala se držao po strani ali je optužen da je stekao bogatstvo zahvaljujućim očevim vezama.

Obojica su već bila uhapšena 2011. po različitim optužbama ali su pušteni na slobodu. Njih dvojica i Mubarak su 2015. godine osuđeni na tri godine zatvora zbog pronevere više od deset miliona evra državnog novca. Mubarakovi sinovi su ranijim pritvorom odslužili tu kaznu.

Hosni Mubarak, rođen 1928, prvi je predsednik svrgnut s vlasti tokom talasa uličnih protesta u arapskim zemljama regiona, pokreta koji je nazvan "Arapsko proleće". Bio je na vlasti više od 30 godina.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side