EK pozvala članice da ne kažnjavaju one kojima su istekle vize
01.04.2020 Beograd

EK pozvala članice da ne kažnjavaju one kojima su istekle vize

EK pozvala članice da ne kažnjavaju one kojima su istekle vize Foto: pixabay.com
Evropska komisija je pozvala članice da ne kažnjavaju građane zemalja van EU kojima su istekle vize, a koji nisu mogli da napuste Uniju zbog smanjenja i ukidanja letova i drugih vrsta transporta u uslovima epidemije koronavirusa.

Takav poziv je upućen u smernicama za primenu privremenih ograničenja putovanja koja nisu od ključnog značaja u EU upućenim graničnim službama članica.

Sve članice, sa izuzetkom Irske, i zemlje Šengena primenjuju meru ograničenja putovanja u EU, koju je ranije ovog meseca predložila predsednica EK Ursula fon der Lajen, ali je Komisija objavljenim smernicama želela da odgovori na preporuke Fronteksa i Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Smernice se odnose i na pomoć u vraćanju Evropljana iz inostranstva, minimalni nivo usluge izdavanja viza u konzulatima i ambasadama članica EU u inostranstvu, kao i na teškoće sa prekoračenjem boravka zbog ograničenih putovanja.

Takođe se u tom dokumentu određuju kategorije putnika koji neće moći da putuju - kada predstavljaju zdravstveni rizik, kao i onih koji će moći da putuju, uključujući državljane EU koji se vraćaju kućama.

Za putnike iz zemalja van EU, Komisija je utvrdila koje kategorije ljudi mogu da odstupe od pravila i da putuju u Uniju. To su zdravstveni radnici, diplomate, putnici u tranzitu i osobe koje žele da podnesu zahtev za međunarodnu zaštitu, preneli su briselski mediji.

U smernicama se navode i higijenska uputstva za službenike na granici i poziva da se prioritet da proverama na ulasku u EU, čak i kada to znači privremeno labavljenje provera na izlasku.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side