06.04.2019 London

Ekvador smatra da je Asanž nezahvalan, ali ne pominje izbacivanje

Ekvador smatra da je Asanž nezahvalan, ali ne pominje izbacivanje Foto: Beta, AP
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pokazao je "nezahvalnost i nepoštovanje" prema Ekvadoru koji mu je pružio utočište od 2012. godine u ambasadi u Londonu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora, ali nije pomenulo izbacivanje Asanža iz ambasade.

"Širenjem informacija koje falsifikuju istinu, on (Asanž) i njegovi saradnici su još jednom pokazali nezahvalnost i nepoštovanje prema Ekvadoru, umesto da budu zahvalni zemlji koja ga je gostila skoro sedam godina", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je reagovalo na nedavnu poruku Vikiliksa na Tviteru u kojoj se navodi da su se Kito i London dogovorili da Asanž bude izbačen iz ambasade i predat britanskim vlastima.

Odnosi između Asanža i Ekvadora su se pogoršali poslednjih meseci. Posle nekoliko objavljenih Asanžovih stavova o međunarodnim pitanjima sa kojima se vlasti te zemlje ne slažu, Ekvador je ukinuo neke sisteme komunikacije u ambasadi.

Predsednik Lenin Moreno izjavio je nedavno da je Asanž ponovo prekršio protokol o poštovanju uslova pružanja utočišta ali nije pomenuo izbacivanje Asanža iz ambasade.

Asanž (47) se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koju on poriče.

Asanžu preti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen čim izađe iz ambasade Ekvadora. Pored Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.04.2019, 11:45h Pa sad, trebalo vam 7 godina...

    ""Širenjem informacija koje falsifikuju istinu, on (Asanž) i njegovi saradnici su još jednom pokazali nezahvalnost i nepoštovanje prema Ekvadoru, umesto da budu zahvalni..." ...- Pa sad, vama je trebalo 7 godina da vidite moralni lik ove osobe. Mnogi su odmah videli to...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side