03.12.2017 Ankara

Erdogan: Iznošenje kapitala - izdaja Turske

Erdogan: Iznošenje kapitala - izdaja Turske Foto: Beta / AP
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je danas poslovne ljude koji žele da kapital prebace iz Turske u inostranstvo za "izdaju" i dodao da to vlasti neće dozvoliti.

 

 

"Čuo sam da neki biznismeni pokušavaju da prebace svoju imovinu u inostranstvo. Sada ovde govorim da ću reći Vladi da to nikada ne dozvoli, jer su takvi postupci izdaja", rekao je Erdogan u članovima svoje stranke.

Turski predsednik nije precizirao na koga cilja.

U Njujorku je u toku poncijalno eksplozivno suđenje po Tursku, jednom od direktora turske "Halkbanke" Mehmetu Hakanu Atili, optuženom da je pomogao Teheranu da zaobiđe američke sankcije.

Ključni svedok-saradnik je tursko-iranski biznismen Reza Zarab, koji je na suđenju rekao da je Erdogan u oktobru 2012. godine, dok je još bio premijer, dao "instrukcije" dvema bankama da pomognu "Halkbanci" kako bi se zaobišle sankcije Iranu.

Zarab je rekao da od marta 2012. i marta 2013. godine dao više od 50 miliona evra mita bivšem ministru ekonomije Zaferu Čaglajanu.

Odluka Zaraba da u tom postupku pomogne američkom pravosuđu može da izazove probleme Turskoj.

Tužilaštvo u Istanbulu saopštilo je u petak da će imovina Zarabova i njegove porodice biti zaplenjena u okviru istrage špijunaže za jednu stranu državu.

Turske vlasti su kritikovale suđenje svom bankaru u Njujorku, smatrajući da je to deo "političke zavere" bivšeg imama Fetulaha Gulena, optuženog da je bio organizator pokušaja vojnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine.

"To suđenje nije ništa drugo nego zavera (od decembra 2013. godine) koja se odvijala s druge strane okeana", rekao je danas Erdogan, u vezi s korupcijskim skandalom koji je tada izbio, a u koji je bilo umešano nekoliko ministara i drugih ljudi bliskih njegovoj vlasti. Erdogan je taj skandal opisao kao zaveru i pripisao je Gulenu.

Turski predsednik je rekao da to u Sjedinjenim Državama i nije suđenje, već "pokušaj ucene" kojem "nećemo podleći".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side