EU: Hlorokin i njegov derivat samo u krajnjem slučaju
01.04.2020 Pariz

EU: Hlorokin i njegov derivat samo u krajnjem slučaju

EU: Hlorokin i njegov derivat samo u krajnjem slučaju Foto: Pixabay.com
Leka "hlorokin", za malariju i njegov derivati "hidroksihlorokvin" trebalo bi da se pri lečenjo obolelih od virusne bolesti Covid-19 koristi samo u kliničkim ispitivanjima ili "hitnim programima", upozorila je danas Evropska agencija za lekove (EMA).

Nekoliko zemalja sveta je omogućilo davanje pacijentima zaraženim koronavirusom te lekove, za koje se zna da imaju antivirusna svojstva. Te zemlje nisu čekale rezultat kliničkih ispitivanja koja se upravo sprovode.

Dok su preliminarne studije u Francuskoj i Kini zaključile da rezultat obećava uspeh, efikasnost "hlorokina" i "hidroksihoklorokvin" tek "treba da se dokaže", te bi te lekove trebalo u lečenju Covid-19 koristiti samo u slučaju apsolutne potrebe, insistira regulatorni organ EU.

"Veoma je važno da pacijenti i zdravstveni radnici koriste hlorokvin i hidroksiholorokinin samo za odobrene indikacije ili u kliničkim ispitivanjima ili hitnim programima za lečenje Covida -19", objasnila je EMA.

I hlorokvin - sintetički derivat kinina, i hidroksihlorokvin koji se obično koristi za lečenje lupusa i reumatoidnog artritisa, mogu imati ozbiljne neželjene efekte, naročito ako se uzimaju u dozama većim od preporučenih ili u kombinaciji s drugim lekovima.

"Ne smiju se koristiti bez recepta i bez nadzora lekara a recepti se ne smeju davati sem za odobrene indikacije, osim u okviru kliničkog ispitivanja ili protokola koji su potvrđeni u svakoj zemlji", dodaje EMA.

Oduševljenje izazvano nadom u te lekove donosi i strahovanje od nestašice tih lekova za redovne pacijente koji se njima leče.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side