12.11.2019 Brisel

EU osudila baražnu raketnu vatru na Izrael iz Gaze

EU osudila baražnu raketnu vatru na Izrael iz Gaze
Evropska unija je danas osudila baražnu raketnu vatru duboko u Izraelu nakon što su jutros u izraelskim udarima iz vazduha ciljani visoki komandiri Islamskog džihada u pojasu Gaze i Siriji.

Blok koji čini 28 zemalja je u saopštenju naveo da je "ispaljivanje raketa na civilno stanovništvo potpuno neprihvatljivo i mora momentalno prestati", preeo je AP.

U izraelskom udaru na istok Gaze ubijeni su Bahaa Abu el-Ata i njegova supruga, a Islamski džihad je zapretio osvetom.

EU je pozvala na "brzo i potpuno popuštanje", naglasivši da je "sada potrebno da se čuvaju životi i bezbednost palestinskih i izraelskih civila".

Preko 50 raketa, uključujući jednu koja je pogodila krov kuće u pograničnom izraelskom mestu Netivot, ispaljeno je iz Gaze na Izrael nakon ubistva Abu el-Ate, saopštila je vojska.

Sirene za raketnu uzbunu su se oglasile čak do Tel Aviva. Kako je navedeno, rakete su pale u neka od predgrađa tog grada.

Jedna je pala na autoput, za dlaku promašivši vozilo u prolazu.

Oko 20 raketa je presreo odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Jednoj osobi je ukazana pomoć zbog povreda od šrapnela, a nekoliko desetina ih je lakše ranjeno ili je pretrpelo stres.

Izraelski mediji su preneli da EU podržava napore posrednika Egipta da izdejstvuje popuštanje napetosti a da je izraelska vojska nastavila da cilja mete Islamskog džihada u Gazi.

"Kao što je EU stalno ponavljala, samo političko rešenje može okončati taj nastavak ciklusa nasilja", zaključuje se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.11.2019, 09:46h mišo

    u izraelskim napadima na Gazu poginula dva palestinca.Broj poginulih se popeo na 12 a broj ranjenih na 35,Ota na to kaže EU ???

  • 13.11.2019, 09:40h mišo

    U ovo ne mogu vjerovati.Koliko je projektila,aviona i nesreće stiglo u Palestinu,Liban,Golan i ostali dio Sirije sa teritorije Izraela.Evropa je uporno čutala a i danas ćuti.Natanjahu-ova Cionističko-ekspanzionistička nakaradna politika izgleda da zahvata i Evropu.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side