19.03.2018 | 10:50h ► 12:32h London

EU osudila trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji, podrška Londonu

EU osudila trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji, podrška Londonu Foto: Beta / AP
Ministri spoljnih poslova Evropske unije "oštro su osudili" trovanje bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji i rekli da "vrlo ozbiljno" shvataju britanske optužbe na račun Rusije, navodi se u saopštenju EU izdatom danas.

"Evropska unija vrlo ozbiljno shvata procenu britanske vlade prema kojoj je vrlo verovatno da je Ruska Federacija odgovorna" za to trovanje, saopštili su ministri spoljnih poslova EU u zajedničkom saopštenju izdatom danas tokom njihovog sastanka u Briselu na kome ih je britanski šef diplomatije Boris Džonson obavestio o najnovijim detalijma vezanim za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju 4. marta.

U saopštenju se navodi da je EU šokirana upotrebom bilo kakvog nervnog agensa vojnog tipa koji razvija Rusija, prvi put na evropskom tlu u poslednjih 70 godina.

Ministri EU pozvali su Rusiju da "hitno odgovori" na britanska pitanja o svom programu s nervnim agensom novičok i u potpunosti objasni međunarodnoj Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u čemu se sastoji taj program, i izrazili potpunu solidarnost sa britanskom vladom.

Kako se navodi, upotreba hemijskog oružja "od strane bilo koga u bilo kojim okolnostima potpuno je neprihvatljiva i predstvlja bezbednosnu pretnju za sve".

EU navodi da je takva upotreba jasno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava i da podriva međunarodni poredak zasnovan na pravilima.Unija je pozdravila spremnost Velike Britanije da radi blisko sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja pomaže u istrazi napada.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas u Briselu da je rusko poricanje umešanosti u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji "sve apsurdnije".

"Ono što ljudi mogu da vide jeste da je ovo klasična ruska strategija pokušavanja da se prikrije igla istine u senu laži i zamagljivanja", rekao je Džonson.

Džonson je naveo da su mnoge zemlje EU bile žrtve "zlobnog (štetnog) ruskog ponašanja" i da Moskva "više nikoga ne može da prevari".

Međunarodni stručnjaci očekuju se danas u Britaniji da sprovedu ispitivanja supstance upotrebljene za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije. Jedan britanski policajac takođe je otrovan pošto im je pritekao u pomoć.

 

Kremlj: London će morati ili da se izvini ili da pruži dokaze vezano za slučaj Skripalja

London će morati da "pruži dokaze" ili da se izvini Moskvi za optužbe da je odgovorna za trovanje bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pre ili kasnije, moraće da se odgovara za ove neosnovane optužbe: ili pružanjem dokaza ili izvinjenjem", rekao je Peskov novinarima.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je rusko poricanje umešanosti u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Britaniji "sve apsurdnije".

Džonson je juče rekao da ima dokaza da Rusija skladišti nervne otrove, kršeći međunarodno pravo.

Trag u slučaju trovanja bivšeg agenta vodi do Kremlja, rekao je Džonson, pošto je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio da je nervni otrov mogao da bude napravljen i u nekoj britanskoj laboratoriji.

 

Džonson: Rusko poricanje odgovornosti sve apsurdnije

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je rusko poricanje umešanosti u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji "sve apsurdnije".

"Poricanje Rusije sve je apsurdnije", rekao je Džonson po dolasku u Brisel na sastanak sa ministrima spoljnih poslova Evropske unije.

Džonson je juče rekao da ima dokaza da Rusija skladišti nervne otrove, kršeći međunarodno pravo.

Trag u slučaju trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije vodi do Kremlja, rekao je Džonson pošto je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio da je nervni otrov mogao da bude napravljen i u nekoj britanskoj laboratoriji.

Šef britanske diplomatije rekao je juče da će s tim slučajem upoznati ministre spoljnih poslova zemalja Evropske unije, uoči sastanka s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side