14.09.2018 Kijev

EU planira da deblokira milijardu evra pomoći Ukrajini

EU planira da deblokira milijardu evra pomoći Ukrajini Foto: Pixabay
Evropska unija planira da izdvoji milijardu evra Ukrajini gde se na istoku vodi oružani sukob i koja jedva izlazi iz ozbiljne ekonomske krize, navodi se u memorandumu koji su danas potpisali zvaničnici Kijeva i Brisela.

Ta pomoć se daje uz uslov da Kijev sprovede mere za borbu protiv korupcije i da Međunarodni monetarni fond obnovi finansiranje Ukrajine, rekao je maloj grupi novinara potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Među traženim merama je da Ukrajina osiguran dovoljno finansiranje za osnivanje suda specijalizovanog za pitanja korupcije i uspostavi elektronski sistem provere prijavljenih sredstava ukrajinskih funkcionera.

Ako se te mere ispune EU će deblokirati ta sredstva u obliku dugoročnih zajmova, od kojih bi prva tranša od 500 miliona evra mogla da bude oslobođena do kraja ove godine a druga na proleće 2019, rekao je on.

"Vidimo da ukrajinska privreda ponovo raste i očekujemo rast BDP-a od 3,5 odsto ove godine", rekao je potpredsednik Evropske komisije.

Ukrajina koja je 2014. zapala u duboku ekonomsku krizu, do sada je dobila 2,8 milijardi evra pomoći EU, prema saopštenju Evropske komisije u Ukrajini.

Brisel je, međutim, prošle godine odbio da oslobodi dodatnu tranšu pomoći od 600 miliona dolara Kijevu zato što nije ispunio potrebne uslove.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side