16.04.2018 Luksemburg

EU poziva Rusiju da utiče na Siriju da se vrati na pregovore

EU poziva Rusiju da utiče na Siriju da se vrati na pregovore Foto: pixabay
Visoka predstavnica Eu za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je danas da kraj sirijskog građanskog rata nikad nije bio dalji i pozvala je Rusiju da utiče na sirijsku vladu da se vrati mirovnim pregovorima o Siriji pod pokroviteljstvom UN.

Mogerini je rekla, posle sastanka 28 ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, da pritisak treba da se izvrši na sirijsku vladu "jer će u protivnom razaranje da se nastavi".

Mogerini je rekla da EU želi da iskoristi veliki sastanak posvećen Siriji iduće nedelje da da podstrek mirovnom procesu pod pokroviteljstvom UN posle zapadnih vazdušnih udara na tu zemlju.

Očekuje se da će više od 70 delegacija učestvovati na donatorskoj konferenciji o Siriji koja se održava 24. i 25. aprila u Briselu.

EU ministri žele da iskoriste donatorsku konferenciju o Siriji za ponovo pokretanje mirovne pregovore pod pokroviteljstvom UN u Ženevi pošto smatraju da nijedan drugi proces nije doveo do rešenja.

Visoka prestavnica EU  je priznala da su izazovi veliki. Kako je rekla, sedam godina od početka rata "tačno je da rešenje sukoba izgleda dalje nego ikad".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side