Europski zvaničnici: Nije dobro plaćati kriptovalutama
14.02.2018 Frankfurt

Europski zvaničnici: Nije dobro plaćati kriptovalutama

Europski zvaničnici: Nije dobro plaćati kriptovalutama Foto: Pixabay
Evropski finansijski zvaničnici izrazili su sumnjičavost prema kriptovalutama kao što je bitkoin, navodeći da su one rizične za investitore i neefikasne kao način plaćanja.

Šef nemačke centralne banke Jens Vajdman rekao je danas da digitalne valute kao što je bitkoin nisu dobar način plaćanja jer se njihova vrednost brzo menja.
 
Vajdman, koji je i član upravnog odbora Evropske centralne banke, rekao je da kriptovalute valute nisu zamena za konvencionalne valute koje podržavaju centralne banke kao što je Evropska centralna banka.  "Za stabilan monetarni i finansijski sistem nisu nam potrebni kripto-garancije, već centralne banke koje su obavezne da uračunaju stabilnost i efikasna bankarska regulativa, a obe te stvari imamo u evrozoni", rekao je Vajdman.
 
Pre Vajdmana više evropskih zvaničnika je izenelo upozorenja oko kriptovaluta. 
 
Tri evropska nadzorna tela za bankarstvo, akcije, osiguranje i penzije upozorile su potrošače na rizike od kupovine digitalnih valuta navodeći da one predstavljaju "visoko rizične i neregulisane proizvode neprikladne kao investicije, štednja ili penzijski produkt".
 
Visoki zvaničnik Evropske centralne banke Iv Merš rekao je prošle nedelje da su centralne banke zabrinute oko socijalnih i psiholoških efekata koje izgleda imaju kriptovalute. 
 
"Toliko novca se pomera da je to kao zlatna groznica, ali nema zlata", rekao je on u intervjuu za Blumberg. 
 
Merš i Vajdman rekli su da Grupa 20 industrijalizovanih zemalja i zemalja u brzom razvoju razmatra kako da se osigura da virtualne valute ne poremete finansijsku stabilnost.
 
Oni su naveli da je globalni forum kao što je G20 dobro mesto za raspravu pošto neke od tih kriptovaluta nemaju nacionalno utemeljenje. 
 
G20 je sastavljen od 19 zemalja koje predstavljaju 85 odsto godišnje globalne privrede, plus Evropska unija. Ove godine grupom predsedava Argentina, koja će biti domaćin ministara finansija i guvernera centralnih banaka 19. i 20 marta u Buenos Ajresu.
 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side