12.09.2018 | 14:05h ► 14:24h Brisel

Evroposlanici glasali za delovanje protiv Mađarske zbog podrivanja vrednosti EU

Evroposlanici glasali za delovanje protiv Mađarske zbog podrivanja vrednosti EU Foto: Beta, AP
Evropski poslanici glasali su danas za to da se preduzme akcija protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog navodnog podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava.

Poslanici su ubedljivom većinom sa 448 glasova za prema 197 protiv glasali za izveštaj koji preporučuje aktiviranje procedure po takozvanom članu sedam ugovora o funkcionisanju EU prema kome Mađarska može da se kazni uskraćivanjem prava na glasanje, prenosi AP.

Evropski parlament osudio je sistematsku pretnju vrednostima Unije u Mađarskoj i tražio od EU da reaguje pokretanjem procedure po članu sedam, što je najradikalnija mera za neku zemlju koja ne poštuje evropska pravila.

Ovo je prvi put da Evropki parlament koristi svoje pravo da traži od država članica da se izjasne o stanju pravne države zemlje članice, navodi agencija Frans pres.

 

Evropski poslanici dali zeleno svetlo reformi autorskih prava

Evroposlanici glasali su danas u Strazburu za vrlo osetljivu reformu autorskih prava, oko kojih se vodi bitka između umetnika i urednika medija s jedne strane i internet giganata i aktivista za slobodu interneta, s druge.

Evropski poslanici su odobrili novu verziju teksta odbačenog 5. jula, čiji cilj je da osigura da umetnici kao i izdavači novina i novinari budu plaćeni za njihov rad kada se koristi preko digitalnih platformi kao što su Jutjub ili Fejsbuk, ili platformi za skupljanje vesti kao što su Gugl njus.

Od 703 prisutna poslanika za predlog je glasalo 438, dok je 226 bilo protiv a 39 uzdržano.

Ovim glasanjem otvara se put za pregovore Saveta EU (koji predstavlja 28 zemalja članica) i Evropske komisije, da se usaglasi konačni tekst.

Od kada je Evropska komisija 14. septembra 2016. predstavila svoj nacrt direktive, čiji glavni cilj je da se modernizuju autorska prava u digitalnoj eri usledile su kompleksne rasprave evropskih poslanika, izložene intenzivnom lobiranju s svih strana.

Princip reforme je da se podstakne da platforme kao što je Jutjub koji drži Gugl bolje nadoknade kreatore sadržaja, i da se pravno osigura da recimo novinari ili novinske agencije kao što je Frans pres u buduće imaju nadoknadu ako se njihov proizvod koristi više puta onlajn.

Sada mogu da počnu pregovori između tela EU da se usaglasi konačni tekst koji će posle ponovo morati da bude podnet Evropskom parlamentu na glasanje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side