Evropska komisija otvorila detaljnu istragu o Amazonu
17.07.2019 Brisel

Evropska komisija otvorila detaljnu istragu o Amazonu

Evropska komisija otvorila detaljnu istragu o Amazonu Foto: pixabay
Evropska komisija objavila je danas da otvara detaljnu istragu o američkom gigantu u onlajn trgovini Amazonu oko sumnje da krši evropske mere za zaštitu konkurencije koristeći podatke nezavisnih prodavaca koji prodaju preko njegovog sajta.

"Odlučila sam vrlo pažljivo da razmotrim trgovinsku praksu Amazona i njegovu duplu ulogu kao mesto trgovanja i prodavca, da proverim da li ta kompanija poštuje propise EU za zaštitu konkurencije", rekla je evropska komesarka za ta pitanja Margarete Vestager u saopštenju.

Dankinja čija služba je već istraživala rad Epla, Fejsbuka, Gugla i Amazona, na meti je kritike američkog predsednika Donalda Trampa koji je optužuje da mrzi SAD zato što je više puta izrekla kazne američkim firmama.

Amazon je u imejlu prosleđenom Frans presu naveo da će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom.

Amazon prodaje direktno proizvode preko svog internet sajta ali takođe stavlja na raspolaganje nezavisnim prodavcima mesto na tržištu nazvanom "Markitplejs" (Marketplace), preko koga oni mogu da prodaju potrošačima.

"Pružajući tržišni prostor nezavisnim prodavcima Amazon stalno skuplja informacije o aktivnostima koje se sprovode na njegovoj platformi", navela je Komisija.

Otvaranje ove detaljne istrage usledilo je posle preliminarne istrage počete pre nekoliko meseci gde se pokazalo da američki gigant koristio osetljive podatke o prodavcima, njihovim proizvodima i transakcijama u svetlu konkurencije.

"Otvaranje zvanične istrage ne pretpostavlja njen ishod", navela je Evropska komisija mada kazne u slučaju da se utvrdi da se krše antimonopolski propisi Unije mogu da idu i do deset odsto od obrta firme.

Amazon je već bio pod istragom Komisije koja je od te kompanije tražila 2017. godine da vrati Luksemburgu 250 miliona evra za nadoknadu poreskih olakšica koje je koristio.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side