Evropski parlament: Rušenje beduinskog sela bilo bi ratni zločin
13.09.2018 Brisel

Evropski parlament: Rušenje beduinskog sela bilo bi ratni zločin

Evropski parlament: Rušenje beduinskog sela bilo bi ratni zločin Foto: pixabay
Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se odluka Izraela da iseli beudinsko selo Kan al-Ahmar a Zapadnoj obali označava kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Rezolucijom se takođe traži kompenzacija od Izraela za uništenu infratrukturu u selu koju je finansirala Evropska unija.

Izraelski Vrhovni sud je prošle nedelje odbacio žalbu stanovnika sela, odobrivši rušenje, podsećaju izraelski mediji.

U rezoluciji je parlament podržao nedavnu izjavu visoke predstavnice EU Federike Mogerini, kao i zajedničko saopštenje Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i Španije kojim se Izrael poziva da odustane od odluke.

Takođe se upozoravaju izraelske vlasti na posledice odluke i citira Četvrta Ženevska kovencija u kojoj se navodi da "prisilni transfer na okupiranoj teritoriji, ukoliko bezbednost stanovništva ili važni vojni razlozi tako ne zahtevaju", jeste zabranjeno i predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Kršenje Četvrte Ženevske konvencije Mađunarodni krivični sud smatra se ratnim zločinom.

U dokumentu se Izrael poziva i da prekine "svoju politiku pretnji rušenjem i iseljenjem beduinskih zajednica" koje žive na Zapadnoj obali i u pustinji Negev na jugu zemlje.

Pominje se i 315.000 evra evropskih fondova uloženih u selo i zahteva "kompenzacija od Izraela za uništenje infrastrukture koju je finansirala EU".

Članovi parlamenta zahtevali su od EU lidera da osiguraju da Izrael obezbedi osnovne pogodnosti palestinskim stanovnicima takozvanog Područja C na Zapadnoj obali koje je pod potpunom izraelskom vojnom kontrolom.

Jutros pred zoru su izraelske bezbednosne snage uništile pet protestnih kontejnera postavljenih kraj sela Kan al Ahmar. Postavili su ih palestinski aktivisti u poslednjih nekoliko dana.

Mogerini je u utorak rekla da bi rušenje tog sela ugrozilo izglede za rešenje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca po modelu dve države.

Ona je ocenila da bi to bio "udarac za održivost države Palestine i protiv svake mogućnosti za rešenje (po modelu) dve države", dodavši da se selo nalazi na mestu od strateške važnosti za očuvanje povezanosti buduće palestinske države i da bi izgradnja jevrejskih naselja umesto sela još više učvrstila realnost jedne države s nejdnakim pravom za dva naroda i večan nastavak okupacije i sukoba.

Rekla je takođe da su dve države u interesu Izraela ali da je takvo rešenje pod pretnjom više nego ikad, a realne alternative nema i da zato EU ne odustaje od rešenja do koga bi se došlo pregovorima.

Izrael svoju odluku objašnjava činjenicom da je selo podignuto na državnoj zemlju bez dozvole, a kritičari kažu da Palestinci ne mogu da dobiju dozvolu za izgradnju.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat izjavio je u utorak da je palestinsko rukovodstvo podnelo peticiju Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu da započne pravnu proceduru protiv Izraela zbog akcija te zemlje prema selu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side