Evropski parlament upozorio Džonsona na posledice Bregzita bez dogovora
24.07.2019 Brisel

Evropski parlament upozorio Džonsona na posledice Bregzita bez dogovora

Evropski parlament upozorio Džonsona na posledice Bregzita bez dogovora Foto: pixabay
Evropski parlament upozorio je danas novog britanskog premijera Borisa Džonsona na "ekonomski vrlo štetne posledice" istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) bez dogovora.

Parlament je takođe potvrdio mogućnost izmene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, ali je dodao da sam sporazum ne može da bude izmenjen.

Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom.

"Nedavne izjave, uključujući one date tokom kampanje za rukovodstvo Konzervativne stranke, značajno su povećale rizik od neuređenog izlaska Velike Britanije iz EU", upozorili su predstavnici političkih grupa u Evropskom parlamentu posle sastanlka sa glavnim pregovaračem Unije Mišelom Barnijeom.

U saopštenju se navodi da bi Bregzit bez dogovora bio "ekonomski veoma štetan", iako tu štetu ne bi obe strane osetile na isti način.

Bregzit bez dogovora "ne bi mogao da bude zamenjen nekim oblikom aranžmana ili mini-sporazuma između EU i Velike Britanije", naveli su evropski poslanici koji su upozorenje uputili u danu kada Džonson zvanično stupa na dužnost.

Evropski parlament je ponovio da se o već postignutom sporazuma Londona i Brisela neće ponovo pregovarati.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side