03.06.2019

Evropski sud za ljudska prava traži objašnjenja Turske zbog pritvaranja sudija

Evropski sud za ljudska prava traži objašnjenja Turske zbog pritvaranja sudija Foto: Wikipedia
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) traži od Ankare objašnjenja o 546 žalbi tom sudu, podnetih na rešenja o za pritvaranju turskih sudija posle pokušaja puča u julu 2016. godine, saopštio je danas taj sud.

Podnosioci žalbi, 546 sudija, različitih datuma su smenjeni, a kao razlog je naveden da su članovi organizacije pristalica Fetulaha Gulena koga turske vlasti optužuju

Po Evropskom sudu, te sudije su privredene i zatim im je određen pritvor.

Njihove žalbe na te odluke u Turskoj su već odbačene posle čega su oni su uputili žalbe turskom Ustavnom sudu koji se proglasio nenadležnim za te slučajeve, naveo je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u Strazburu.

U međuvremenu sudije su optužene za pripadnost terorističkoj organizaciji i taj krivični postupak je i dalje u toku.

Evropski sud je 17. maja obavestio Ankaru da mu je upućeno tih 546 zahteva, i zatražio da turske vlasti u pisanoj formi navedu primedbe. 

Evropski sud će razmatrati te primedbe i odlučiti da li će prihvatiti slučajeve tih sudija, a ukoliko ih prihvati, odluke se mogu očekivati za nekoliko meseci.

Sredinom aprila Evropski sud za ljudska prava osudio je Tursku da plati 10.000 evra za moralnu štetu nanetu jednom sudiji turskog Ustavnog suda uhapšenom posle puča zbog sumnje da pripada kriminalnoj organizaciji. Evropski sud je ocenio da pritvor sudije predstavlja kršenje odredbe prava na slobodu i sigurnost Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Posle neuspelog puča 15. jula 2016. godine turske vlasti pokrenule su čistke velikih razmera protiv svih osumnjčenih pristalica Fetulaha Gulena koji živi u izgnanstvu u SAD, kao i protiv kurdskih opozicionara i novinara, i uhapsili su desetine hiljada ljudi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side