Farme medveda propadaju jer niko neće medveđu žuč (FOTO)
06.02.2014 Dangđin

Farme medveda propadaju jer niko neće medveđu žuč (FOTO)

Farme medveda propadaju jer niko neće medveđu žuč (FOTO)
Medveđa žuč se u Aziji tradicionalno koristi kao lek, i medvedi su specijalno odgajani da bi za ovu svrhu bili ubijeni, ali ove životinje sada ostaju žive, u kavezima na gomili, jer mušterija za zuč - gotovo više da nema.

Medveđom žuči u Aziji se leče različita oboljenja poput apscesa, hemoroida, epilepsije i cista. Sve donedavno mnogi stanovnici Južne Koreje su verovali da medveđa žuč leči praktično sve, pa čak podstiče vitalnost i izdržljivost.

U gradu Dangđin u Južnoj Koreji nalazi se uzgajivačnica u čijim prljavim kavezima medvedi leže jedan preko drugog. Njihov vlasnik Kim Kvang Su žali se da nije video kupca za žuč čitavih pet godina.Odgovor se krije u tome što industrija, koja je postojala hiljadama godina, sada umire. Pojavili su se jeftiniji strani izvori, sve je veća skepsa u pogledu medicinske delotvornosti medveđe žuči, a tu su i strahovanja od međunarodne osude zbog ubijanja medveda. To što medvedi za sada ostaju u životu ne znači da će dočekati starost ili ostati zdravi. Južnokorejska vlada nudi odgajivačima novac i podsticaje da medvede sterilišu ili ubiju, ali odgajivači traže
mnogo više.

Medvedi ispred vlade

Kim Kvang Su, generalni sekretar asocijacije odgajivača medveda, kaže da članstvo razmatra tužbe, ili čak da osakati svoje medvede ako vlada ne izađe sa boljom ponudom.

Gnevni odgajivači su u novembru dovukli kaveze sa medvedima u centar
Seula i u grad Seđong, gde su ih smestili ispred jednog vladinog
kompleksa.

Prema Kimovim rečima, sada se razmatra ideja da se kavezi sa po 20 medveda unesu unutar vladine zgrade u Seđongu, u nadi da će agresivne, stešnjene životinje privući pažnju nadležnih.

"Ljudi pričaju o dobrobiti životinja, ali odgajivači medveda ne uživaju nikakvu dobrobit. Imamo utisak da skončavamo pre naših medveda", kaže Jun Jungdeok, vlasnik medveđe farma sa periferije Seula.

Oko 1.000 medveda u farmama

Južna Koreja je jedna od nekoliko zemalja u kojima se dozvoljava odgajanje medveda radi dobijanja njihove žuči kao tradicionalnog leka.

Postoji pedesetak farmi, koje ukupno odgajaju oko 1.000 medveda, uglavnom azijatskih crnih, koji se još nazivaju "mesečevim medvedima".

Kim kaže da su Južnokorejanci nekada za klanje medveda, zarad dobijanja njegove žuči, bili u stanju da ponude od 20 do 30 miliona vona, to jest između 18.450 i 27.680 dolara.

Međutim, južnokorejski odgajivači su pre desetak godina zapali u nevolje - pojavila se spremnija konkurencija iz Kine i Vijetnama.

Sada je tu još veći problem: medveđa žuč više uopšte nije popularna.

Jedna anketa iz 2011. godine je pokazala da 94 odsto ispitanika nikada nije kupila medveđu žuč niti ima nameru to da čini.

Ogromni troškovi

Većina odgajivača nije prodala nikakvu žuč već pet ili šest godina. Sa druge strane, rastu troškovi ishrane i održavanja medveda, koji se pretvaraju u ogromne dugove.Kim, koji ima 270 medveda, kaže da ga održavanje košta 300 miliona vona, to jest 276.750 dolara godišnje.

Ministarstvo za životnu okolinu planira da do 2016. godine uloži oko 5,7 miliona dolara u kampanju protiv odgajanja medveda za žuč, ali nije postignut završni sporazum o kompenzaciji odgajivača.

Zvaničnici kažu da je to prvi korak ka iskorenjivanju ove industrije.

Kim tvrdi da je ministarstvo nedavno iznelo predlog o sterilizaciji, ponudivši po 1.200 dolara za svakog medveda koji prođe ovaj tretman.

Nudi se i 370 dolara godišnje na ime troškova ishrane i 1.390 dolara za svakog medveda starijeg od 10 godina koji bude zaklan.

Odgajivačima to nije dovoljno i traže da vlada preuzme veću odgovornost za propast njihovog posla, pošto ih je ranije ohrabrivalo da uzgaja medvede, što ministarstvo za životnu okolinu demantuje, tvrdeći da o tome nema zvaničnih dokumenata.

 

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side