Fauči: Moguće da u SAD od koronavirusa umre više od 100.000 ljudi
29.03.2020 Beograd

Fauči: Moguće da u SAD od koronavirusa umre više od 100.000 ljudi

Fauči: Moguće da u SAD od koronavirusa umre više od 100.000 ljudi Foto: Beta/AP/Mark Lennihan
Američki stručnjak za infektivne bolesti, dr Entoni Fauči rekao je da bi u SAD moglo biti zabeleženo više od 100.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa i milioni zaraženih.

Fauči je danas izneo svoju prognozu na CNN, nakon što je Bela kuća odustala od proglašenja karantina u saveznim državama koje nisu teško pogođene koronavirusom.

"Rekao bih da ćemo imati između 100.000 i 200.000 smrtnih slučajeva. Imaćemo milione slučajeva", procenio je on i dodao da to nije podatak za koji se treba uhvatiti jer je pandemija kao "pokretna meta".

Fauči je rekao da će podržati ublažene mere u mestima koja nisu teško pogođena, samo uz pojačanje testiranja kako bi se te oblasti nadgledale.

Predsednik SAD Donald Tramp je u više navrata navodio relativno visoku smrtnost od sezonskog gripa smanjujući tako ozbiljnost ove pandemije. Međutim Fauči predviđa mnogo veću smrtnost od smrtnosti od sezonskog gripa.

Tramp je takođe najavio "ponovno otvaranje" ekonomije SAD do katoličkog Uskrsa 12. aprila, međutim zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je to prerano za područja koja su teško pogođena.

U SAD je do jutros zabeleženo oko 125.000 slučajeva, a umrlo je više od 2.100 ljudi.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side