13.12.2017 | 08:50h ► 09:28h Manila

Filipini: Usvojeno produženje zakona o borbenim aktivnostima

Filipini: Usvojeno produženje zakona o borbenim aktivnostima Foto: Beta/AP
Filipinski parlament usvojio je danas velikom većinom produženje za godinu dana zakona o borbenim aktivnosti na jugu zemlje dok je vojska upozorila na terorističke pretnje uprkos porazu islamista.

Za produžavanje zakona, koji je predložio predsednik Rodrigo Duterte, glasalo je 240 poslanika, dok je 27 bilo protiv. Zakon o borbenim aktivnostima se odnosi na region Mindanao i trebalo bi da istekne krajem 2018.

Glasanje je usledilo posle parlamentarne rasprave tokom koje je ministar odbrane Delfin Lorenzana upozorio da islamisti pokušavaju da se oporave posle poraza u Maraviju, gradu na jugu zemlje, koji je oslobođen od islamista posle pet meseci sukoba sa filipinskim snagama bezbednosti.

"Pobuna nije okončana već se preselila na drugo mesto", rekao je ministar odbrane na zajedničkoj sednici oba doma parlamenta.

Opozicija, koja je kritikovala zakon ocenjujući da nije u skladu sa Ustavom, izrazila je bojazan da bi Dutertete mogao da proglasi "ratni zakon" na celoj teritoriji Filipina.

Maravi, islamsko uporište u većinski katoličkoj zemlji, uništen je u petomesečnim borbama između vladinih snaga i pobunjenika povezanih s Islamskom državom, u kojima je poginulo više od 1.000 ljudi, od čega oko 800 ekstremista.

Duterte, koji je 2016. lako pobedio na predsedničkim izborima i odmah objavio rat švercerima droge ali i narkomanima, kritikovan je za autoritarizam i kršenje ljudskih prava.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side