04.12.2019 | 14:55h ► 16:45h Brisel

Ursula fon der Lajen: EU treba jasno da pokaže da Zapadni Balkan želi na svojoj strani

Ursula fon der Lajen: EU treba jasno da pokaže da Zapadni Balkan želi na svojoj strani Foto: Beta, AP
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Briselu da EU zemljama Zapadnog Balkana treba jasno da poruči da ih želi na svojoj strani i dodala da veruje da je reformu EU moguće sprovesti paralelno s procesom proširenja.

Govoreći o posledicama blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Fon der Lajen je podsetila da je već više puta naglasila da takvu odluku smatra strateškom greškom.

"Strateški gledano mislim da je apsolutno važno da Zapdanom Balkanu signalizirano, što je moguće jasnije, da ih želimo na našoj strani i da smo veoma zainteresovani da se oni približe EU", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare posle prvog sastanka kolegijuma.

Predsednica Evropske komisije rekla je da su Severna Makedonija i Albanija ispunile sve zahteve EU i da je zato bitno da se "i EU drži ideje otvaranja pristupnih pregovora".

Ona je dodala da je francuski zahtev za reviziju pristupne procedure "takođe legitiman" i da zato treba saslušati sve predloge.

"To je u redu, jer uvek iznova moramo proveravati svoje procedure, da li su još dovoljno odgovarajuće, moderne i u skladu sa trenutnim zahtevima", rekla je.

Ona je međutim izrazila uverenje da promene procedure mogu da teku paralelno s pristupnim pregovorima i založila se da se Severnoj Makedoniji i Albaniji što pre pruži prilika da počnu pristupne pregovore sa EU.

 

Fon der Lajen zabrinuta zbog predloga za drastično smanjenje budžeta EU

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da je "zabrinuta" zbog predviđenih drastičnih smanjenja u budućem višegodišnjem budžetu Unije, od 2021-2027, koji će između ostalog pogoditi odbranu.

"Zabrinuta sam zbog drastičnih rezova koji su predloženi", rekla je ona danas na konferenciji za novinare u Briselu navodeći kao sektore koji mogu biti pogođeni, Fronteks, odbranu, digitalnu agendu i napori za uvođenje zelene ekonomije.

Predlog budžeta napravilo je aktuelno finsko predsedništvo EU i rezultat je kompromisa koji odražava razlike između zemalja članica Unije. Ta tema će biti u centru razgovora na samitu EU 12. i 13. decembra.

Fon der Lajen je rekla da finski predlog pokazuje koliko su teški pregovori o višegodišnjem finansijskom okviru.

Pregovore treba da dovrši novi predsednik Eropske komisije Šarl Mišel sa cijem da se postigne sporazum početkom iduće godine, rekla je fon der Lajen.

Govoreći o odbrani ona je rekla da predložena finansijska sredstva u finskom predlogu nisu dovoljno visoka i dodala da Evropa treba da investira.

Finska kao predsedavajuća Evropskog saveta, predložila je da se doprinosi zemalja članica fiksiraju na 1,07 odsto bruto nacionalnog dohotka za budući višegodišnji budžet.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side