Fon der Lajen: Zemlje EU moraju da brane osnovne vrednosti Unije i u ovim izazovnim vremenima
31.03.2020 Beograd

Fon der Lajen: Zemlje EU moraju da brane osnovne vrednosti Unije i u ovim izazovnim vremenima

Fon der Lajen: Zemlje EU moraju da brane osnovne vrednosti Unije i u ovim izazovnim vremenima Foto : Beta/ EU/Etienne Ansotte
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ukazala je danas da je od ogromnog značaja da vanredne mere koje vlade zemalja članica EU uvode u borbi protiv zdravstvene krize izazvane epidemojom koronavirusa nisu na uštrb osnovnih principa i vrednosti Unije.

Fon der Lajen je u saopštenju navela da je EU osnovana na vrednostima slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanju ljudskih prava, da su to vrednosti zajedničke svim članicama i da ih one moraju braniti čak i u ovim izazovnim vremenima.

Ona je naglasila da sada živimo u vanrednim vremenima i da vlade u principu treba da imaju potrebne alatke da deluju brzo i efikasno da štite javno zdravlje građana.

"Od presudnog je značaja da vanredne mere nisu na uštrb naših osnovnih principa i vrednosti kako su one postavljene u Ugovorima", napisala je fon der Lajen.

Po njenim rečima, sve vanredne mere moraju biti ograničene na ono što je potrebno i strogo srazmerno i ne smeju trajati neograničeno.

"Štaviše, vlade moraju da osiguraju da su takve mere podvrgnute redovnoj kontroli", napisala je ona.

Kako je navela, demokratija ne može da deluje bez slobodnih i nezavisnih medija, a poštovanje slobode izražavanja i pravna sigurnost neophodni su u ovim neizvesnim vremenima.

"Sada je važnije nego ikada da novinari mogu da rade svoj posao slobodno i precizno, da bi se suprotstavili dezinformacijama i osigurali da naši građani imaju pristup presudnim informacijama", rekla je ona.

Kako je navela, Evropska komisija će blisko nadzirati, u duhu saradnje, primenu vanrednih mera u svim zemljama članicama.

"Svi moramo da radimo zajedno da savladamo ovu krizu. Na tom putu mi ćemo podržati evropske vrednosti i ljudska prava. To je ono što smo mi i to je ono za šta se zalažemo", napisala je Fon der Lajen.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 31.03.2020, 19:28h Milija Ilic (1)

  Demokratija danas sluzi kao izraz za zaglupljivanje ljudi, vladavinu bogatih i kolonizaciju sveta. Da je demokratija dobra, sve armije sveta, bile bi demokratske: Svi se pitaju a niko nije odgovoran! # Preterana sloboda da svako radi sta hoce, nece biti u stanju da zadrzi zlo koje postoji u svakom coveku. # ARISTOTEL

enovina
Pročitajte i...
 • Dačić - Turković: Neophodna normalizacija graničnih režima Dačić - Turković: Neophodna normalizacija graničnih režima

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas telefonom sa zamenicom predsedavajućeg Saveta ministara i ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

 • Italija: EU će se raspasti ako se prema nama odnosi kao prema gubavcu Italija: EU će se raspasti ako se prema nama odnosi kao prema gubavcu

  Italijanski ministar spoljnih poslova upozorava da će se Evropska unija "raspasti" ako vlade zemalja EU, za vreme letnje turističke zezone, budu tretirale Italijane kao gubavce zbog "crne liste" na kojoj su stavili Italiju kao jedan od evropskih epicentara koronavirusa.

 • U svetu od koronavirusa umrle 364.362 osobe U svetu od koronavirusa umrle 364.362 osobe

  U svetu su od koronavirusa umrle najmanje 364.362 osobe dok je zaraženo više od 5.931.510 ljudi u 196 država i teritorija, prenela je danas agencija Frans pres novi bilans prikupljen do 11.00 (GMT).

 • Vojska u stanju pripravnosti zbog protesta u Mineapolisu Vojska u stanju pripravnosti zbog protesta u Mineapolisu

  Dok su se protesti proširili na desetine američkih gradova zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, Pentagon je preduzeo korak na koji se retko odlučuje, naredio je vojsci da stavi nekoliko aktivnih jedinica američke vojne policije u stanje pripravnosti u slučaju da bude potrebno slanje trupa u Mineapolis.

 • U Rusiji skoro 9.000 novozaraženih koronavirusom U Rusiji skoro 9.000 novozaraženih koronavirusom

  U Rusiji su za poslednja 24 sata otkrivena 8.952 nova slučaja zaraženih koronavirusom, čime je od početka epidemije broj inficiranih 396.575 osoba, saopšteno je danas.

 • Merkel neće prisustvovati sastanku uživo G7 u SAD Merkel neće prisustvovati sastanku uživo G7 u SAD

  Nemačka kancelarka Angela Merkel neće lično prisustvovati sastanku u Sjedinjenim Državama sa čelnicima najvećih ekonomija sveta ako predsednik Donald Tramp ostane pri odluci da se sastanak održi uživo, osim ako se do tada ne promeni situacija sa korona virusom, saopštio je danas njen kabinet.

 • U Rimu protest protiv italijanske vlade U Rimu protest protiv italijanske vlade

  Oko 200 osoba danas je u centru Rima protestovalo u napetoj atmosferi protiv italijanske vlade, tražeći odlazak premijera Đuzepea Kontea, optuženog za loše stvari u zemlji.

 • U Indiji novi rekord, skoro 8.000 novozaraženih u jednom danu U Indiji novi rekord, skoro 8.000 novozaraženih u jednom danu

  Indija je zabežila još jedan skok novozaraženih, čak 7.964 u jednom danu i 265 umrlih od koronavirusa, i to samo dan pre nego što je najavljeno ukidanje dvomesečnog karantina u državi sa 1,3 milijarde stanovnika.

 • Francuska: Privedeno 13 osumnjičenih za smrt 39 migranata u kamionu Francuska: Privedeno 13 osumnjičenih za smrt 39 migranata u kamionu

  U Francuskoj je privedeno 13 osoba osumnjičenih za smrt 39 vijetnamskih migranata pronađenih u oktobru u kamionu hladnjači u Velikoj Britaniji, saopštile su danas francuske vlasti i podsetile da je u sličnoj akciji pre nekoliko dana u Belgiji privedeno takođe 13 osoba osumnjičenih za isti slučaj.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side