21.04.2017 Pariz

Francuska vlada potpuno mobilisana posle oružanog napada

Francuska vlada potpuno mobilisana posle oružanog napada Foto: Beta/AP
Francuska vlada preispitala je svoje već opsežne bezbednosne mere pred izbore u nedelju i navela da je "potpuno mobilisana" posle oružanog napada na policiju na Jelisejskim poljima u centru Pariza u kome su ubijeni jedan policajac i napadač.

Francuski premijer Bernar Kaznev rekao je posle sastanka vladinog saveta za bezbednost, da su "varvarstvo i kukavičluk pogodili sinoć Pariz, kao što su nedavno pogodili mesta drugde u Evropi, u Berlinu, u Stokholmu u Londonu".

"Cela Evropa je na meti zato što predstavlja vrednosti i ideale mira", rekao je Kaznev.

On je rekao da je više od 50.000 policajaca i žandarma mobilisano za zaštitu tokom prvog kruga predsedničkih izbora u nedelju, a dodatnih 7.000 vojnika je takođe u patroli.

Kaznev je dodao da obaveštajna služba radi "u senci" i da su elitne interventne policijske snage na oprezu.

"Ništa ne sme poremetiti ovaj demokratski trenutak, tako važan za našu zemlju", rekao je Kaznev.

Premijer je pozvao na nacionalno jedinstvo i pozvao narod da "ne podlegne strahu".

U sinoćnjem napadu na Jelisejskim poljima ubijeni su policajac i napadač dok su dva policajca i jedna turistkinja ranjeni.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je jedan od povređenih policajaca teže ranjen od drugog ali da su obojica bolje a turistkinja je okrznuta.

Prema navodima policije jedan čovek izašao je iz automobila i otvorio vatru na policijsko vozilo blizu metro stanice Frenklin Ruzvelt na Jelisejskim poljima, a nakon razmene vatre napadač je ubijen. Policija je brzo uzvratila vatru i ubila napadača.

Portparol policije je naveo da su hiljade ljudi bili na Jelisejskim poljima u toku napada i da je brzim odgovorom policajaca koji su pucali i ubili ga, izbegnuto krvoproliće.

Troje vodećih predsedničkih kandidata za izbore otkazalo je za danas najavljene skupove, poslednjeg dana predsedničke kampanje pred izbornu ćutnju koja počinje noćas u ponoć.

Predsednički kandidat centra Emanuel Makron apelovao je na francuske glasače da drže hladnu glavu posle napada.

On prema anketama predvodi zajedno sa kandidatkinjom krajnje desnice Marin Le Pen koja je otkazala dva planirana skupa zbog osećanja "pristojnosti".

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw