22.04.2016 Brisel

FT: EU pojačava pritisak na vladu u Skoplju

FT: EU pojačava pritisak na vladu u Skoplju Foto: AP
Evropska unija (EU) pojačava pritisak na vlasti u Skoplju i razmišlja o uvođenju sankcija protiv vodećih ličnosti u vladi i zamrzavanju procesa evrointegracija Makedonije, piše Fajnenšel tajms.

Pozivajući se na izvore u EU, list navodi da će Evropska komisija povući preporuku iz 2009. o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Makedonijom, ukoliko ne bude ukinuta odluka o amnestiji osumnjičenih za učešće u aferi prisluškivanih razgovora i ako ne bude ostvaren brz napredak u izbornim reformama.

Brisel takođe razmatra uvođenje ciljanih sankcija protiv vodećih članova vladajuće VMRO DPMNE uključujući zabranu putovanja, navodi FT i dodaje da je na ovonedljenom sastanku ministara spoljnih poslova EU bilo reči o dodavanju vodećih makedonskih političara na crnu šengensku listu.

Pretnja sankcijama protiv najviših zvaničnika vlade podseća na "prvu fazu" sankcija koje je EU zavela Viktoru Janukoviču, tadašnjem predsedniku Ukrajine i njegovim najbližim saradnicima pre nego što je svrgnut 2014, ocenjuje FT ali i dodaje da bi uvođenje ovakvih sankcija protiv lidera zemlje koja je kandidat za članstvo u EU bilo presedan jer bi zahtevalo jednoglasnost svih 28 zemalja članica.

Ako se situacija ne popravi, Brisel će verovatno povući i pozive Makedoniji za učešće na važnim skupovima u julu među kojima je i sastanak NATO u Varšavi i sastanak zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, piše FT dodajući da su u zastoju i aspiracije Makedonije da se približi NATO i da političari "sami sebi kopaju jamu".

Izvori EU ipak veruju da je hipotetički još moguće da se 5. juna održe kredibilni izbori ali samo ako se suspenduje odluka o aboliciji i urede brirački spisikovi, prenosi FT.

 

Protesti u Makedoniji podsećaju na ukrajinski Majdan

Protesti u Makedoniji neke podsećaju na "ustanak na Majdanu", kada je oterano ukrajinsko rukovodstvo, ali je i zemlja skliznula u građanski rat koji traje i danas, piše austrijski dnevnik "Krone".

"Taj scenario nije isključen ni u Makedoniji, pri čemu bi u sukob svakako bile uvučene i druge balkanske zemlje. Pre svega Albanija, jer 25 odsto stanovnika Makedonije čine Albanci koji se već dugo osećaju kao građani drugog reda", navodi austrijski dnevnik, prenosi "Dojče vele".

"Krone" piše da je "Makedonija sa svojih dva miliona stanovnika sa jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu sa Grčkom od navale izbeglica, s druge strane je bezbednosni rizik za čitavu EU".

Austrijski dnevnik ocenjuje da je "najnovije demonstracije izazvao nečuveni potez predsednika države Đorđa Ivanova koji je proglasio amnestiju za sve osumnjičene političare i biznismene umešane u afere sa korupcijom i prisluškivanjem".

Makedonija je sa jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu sa Grčkom od navale izbeglica, a s druge strane - bezbednosni rizik za čitavu EU, piše nemačka štampa.

Navodi se da je Evropska unija zapretila Makedoniji sankcijama - onaj ko ometa rešavanje krize koja traje već više od godinu dana, moraće da računa sa kaznenim merama kao što je zabrana ulaska u EU ili zamrzavanje bankovnog računa.

"Već više od nedelju dana, hiljade ljudi u Skoplju protestuje tražeći ostavku makedonskog šefa države Đorđa Ivanova i odlaganje prevremenih parlamentarnih izbora", piše list "Zidojče cajtung".

List ocenjuje da se "pored protesta protivnika vlade, očekuju i dosad najveće demonstracije njenih simpatizera".

"Mala balkanska država se od izbora 2014. nalazi u političkoj krizi. Tada je konzervativna stranka VMRO-DPMNE pobedila, a opoziciona SDSM je tvrdila da su izbori lažirani i bojkotovala je rad parlamenta. Prošle godine, kriza se produbila, kada je SDSM opružila šefa vlade Nikolu Gruevskog da je prisluškivala 20.000 ljudi, među njima i političare i novinare. Početkom ove godine, Gruevski je podneo ostavku, ali i dalje važi kao uticajan. Prema mišljenju eksperata, on bi trebalo da profitira od amnestije koju je Ivanov najavio pre nedelju dana", navodi "Zidojče cajtung".

Nemački list "Handelsblat" piše da je "prošlogodišnjim sporazumom za Evropskom unijom predviđeno rasvetljavanje afere i održavanje prevremenih izbora, ali se to ne sprovodi u delo".

"Makedonija, koja takođe želi članstvo u EU,ima ključnu ulogu u izbegličkoj krizi. Ona je, kao i druge zemlje na Balkanskoj ruti, zatvorila svoju granicu i tako sprečila prolazak izbeglica na putu ka Nemačkoj i drugim zemljama severne Evrope", navodi "Handelsblat".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side