08.06.2015 | 16:17h ► 21:25h Berlin

G7: Moskvi prete još oštrije sankcije, Grčkoj ističe vreme

G7: Moskvi prete još oštrije sankcije, Grčkoj ističe vreme Foto: Beta / AP
Lideri G7 upozorili su danas da su spremni da pooštre sankcije Moskvi zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, u trenutku kada eskalacija nasilja na istoku Ukrajine budi strahove da je mirovni sporazum na putu da propadne, a Grčkoj su poručili da joj ističe vreme za postizanje sporazuma o pozajmici.

S druge strane, u saopštenju objavljenom po završetku dvodnevnog samita održanog u bavarskim Alpima, lideri G7 navode da će povući sankcije Rusiji ukoliko mirovni sporazum bude sproveden, ali i da "ostaju spremni da preduzmu dalje restriktivne mere kako bi Rusija platila još veću cenu ukoliko njene akcije budu to iziskivale", prenosi AFP.

Zatvarajući samit lidera sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta, nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Grčku da toj zemlji nije ostalo još mnogo vremena da obezbedi sporazum kojim će odblokirati milijarde evra spasonosnih sredstava.

"Nije ostalo još mnogo vremena. Moramo naporno na tome da radimo", rekla je ona.

Merkel je, iznoseći zaključke samita, rekla da je G7 posvećen ograničavanju porasta prosečnih globalnih temperatura na dva Celzijusova stepena, u poređenju sa nivoima pre industrijalizacije, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, vodeće industrijske zemlje su, takođe, obećale da do 2010. godine sakupe 100 milijardi dolara iz privatnih i javnih resursa za finansiranje napora na polju ublažavanja klimatskih promena. 

Dvodnevni skup je održan u bavarskom superluksuznom dvorcu Elmau, nedaleko od Garmiš-Partenkirhena.

Na samitu su uz domaćina nemačku kancelarku Angelu Merkel učestvovali premijeri Italije, Japana, Kanade i Velike Britanije - Mateo Renci, Šinzo Abe, Stiven Harper i Dejvid Kameron, kao i predsednici SAD i Francuske - Barak Obama i Fransoa Oland, i predstavnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker.

Teme samita su bile spoljna, bezbednosna i razvojna politika, zaštita mora i prirodnih resursa, bolesti siromaštva, trgovinski standardi, jačanje položaja žena i sigurnost u snabdevanju energijom.

Prioriteti G7: Borba protiv terorizma, pritisak na Rusiju

Prioriteti Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, G7, jesu borba protiv terorizma i globalnog zagrevanja, poboljšanje ženskih prava, dok će se pritisak na Rusiju nastaviti dok god Moskva ne bude poštovala ukrajinski suverenitet, navodi se u završnom dokumentu samita G7, koji je juče i danas održan u Nemačkoj.

"Zbog zabrinutosti posle ponovnih početka sukoba na istoku Ukrajine, G7 ponovo apeluje na ; poštovanje dogovora o prestanku vatre o i povlačenju teškog naoružanja, kao što je predvidjeno dogovorom iz Minska", navedeno je u saopštenju G7.

Dodaje se da će sankcije koje je Zapad uveo Rusiji biti povučene čim Moskva bude počela da poštuje svoje obaveze iz Minska.

"Ipak, spremi smo, ukoliko to bude neophodno zbog akcija Rusije, da preduzmemo nove mere, kako bi se pojačao pritisak (na tu zemlju)", navela je G7.

Prioritet celokupne medjunarodne zajednice treba da bude borba protiv terorizma, navodi G7, aludirajući na medjunarodnu koaliciju koja je formirana u cilju borbe protiv Islamske države na Bliskom istoku.

"Ponavljamo našu odlučnost da pobedimo tu terorističku grupu i da se borimo protiv propagiranja njene ideologije mržnje. Solidarni smo sa svim zemljama i regionima koji su ugroženi zbog brutalnsti terorističkih akcija, a medju kojima su Irak, Tunis i Nigerija", navela je G7.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja će takođe nastaviti s naporima kako bi se obezbedio privredni rast za sve, i kako bi se i dalje finansiralo u obrazovanje i infrastrukturu u zemljama u kojima je to neophodno. Cilj je i smanjenje duga nekih zemalja i primena strukturnih reformi.

G7 je naglasila i da je jedan od njenih prioriteta smanjenje globalnog zagrevanja za dva stepena. Cilj je i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 do 70 odsto do kraja 2050. i to u odnosu na 2010. godinu.

Na samitu je postignut dogovor i da se do kraja ovog veka postepeno ukine upotreba za fosilnim gorivom. To znači da bi trebalo da bude obustavljena upotreba nafte, gasa i uglja i da ti energenti budu zamenjeni alternativnim izvorima energije, kao što su vetar i Sunce.

G7 je ponovila da do 2020. godine treba obezbediti 100 milijardi dolara u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja.

U cilju sprečavanja epidemija kao što je ebola, G7 je spremna da pruži pomoć za oko 60 zemalja, kako bi se tamo primenila sanitarna pravila Svetske zdravstvene organizacije.

G7 namerava da učini sve, kako bi se poboljšala ženska prava, tako što će žene imati pristup dobrim poslovnim pozicijama. Kada je reč o zaposlenju, trebalo bi do do 2025. godine za 25 odsto smanjiti neravnopravnost žena u odnosu na muškarce.

Obama: Rusija nastavlja da krši ukrajinski suverenitet

Predsednik SAD Barak Obama rekao je danas da ruske snage nastavljaju operacije na istoku Ukrajine, dok Moskva to negira, a svetske industrijske sile nameravaju da joj, ukoliko bude neophodno, uvedu značajno strože sankcije.

"Kao što smo poslednjih dana mogli da vidimo, ruske snage nastavljaju operacije na istoku Ukrajine, kršeći ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Obama na konferenciji za novinare posle sastanka G7 u Bavarskoj.

Na tom skupu su se članice G7 složile da postojeće sankcije uvedene Moskvi ostanu na snazi, sve dok proruske snage na istoku Ukrajine ne budu u potpunosti poštovale sporazum o primirju sklopljen u februaru u Minsku.

"Rusija je u dubokoj recesiji. Zato akcije Rusije u Ukrajini štete Rusiji i štete ruskom narodu. Grupa 7 je jasno dala do znanja da ćemo, ako to bude neophodno, biti spremni da uvedemo dodatne sankcije protiv Rusije", naglasio je američki predsednik.

Obama se prvi put osvrnuo na prošlonedeljni masovni hakerski upad u lične podatke najmanje četiri miliona sadašnjih i bivših službenika u vladi SAD, rekavši da se to dogodilo zato što je vlada koristila "veoma stare sisteme" i tako postala izložena mogućim hakerskim napadima.

Obama nije komentarisao ko bi mogao da stoji iza ovog napada, dok američki zvaničnici kažu da je najverovatnije pokrenut iz Kine.

 

Dvodnevni samit G7 završen je danas u Nemačkoj. Rusija je isključena iz Grupe zbog njenog mešanja u ukrajinsku krizu.

 

autor: AP / VV izvor: Tanjug / Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side