26.04.2014 Vašington

G7 zemlje uvode nove sankcije Rusiji

G7 zemlje uvode nove sankcije Rusiji
Grupa nabogatijih zemalja sveta G7 postigla je dogovor o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, objavljeno je danas u saopštenju, a visoki američki zvaničnik je izjavio da bi sankcije mogle biti uvedene već u ponedeljak.

"Dogovorili smo se da vrlo brzo uvedemo nove sankcije Rusiji. Imajući u vidu hitnost stvaranja uslova za uspešne i mirne demokratske predsedničke izbore sledećeg meseca u Ukrajini, postigli smo dogovor da hitno pooštrimo sankcije i mere koje će povećati cenu ruskih postupaka", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Grupa G7 je u saopštenju pohvalila "uzdržanost" sa kojom je nova vlada u Kijevu postupila prema naoružanim proruskim grupama koje su zauzele zgrade državne administracije u istočnoj Ukrajini.

"Za razliku od njih, Rusija nije preduzela konkretne poteze u cilju poštovanja sporazuma iz Ženeve. Ona nije javno podržaala sporazum, nije osudila postupke separatista koji pokušavaju da destabilizuju Ukrajinu niti je pozvala naoružane ekstremiste da mirno napuste zgrade državne adminsitracije koje su okupirali i polože oružje", poručila je grupa G7 u saopštenju koje prenosi AFP.

Umesto toga, Rusija je nastavila da doprinosi eskalaciji tenzija retorikom koja sve više zabrinjava i pretećim vojnim manevrima na granici sa Ukrajinom, navela je grupa G7.

"Mi ponovo oštro osuđujemo nezakoniti pokušaj Rusije da pripoji Krim i Sevastopolj koji mi ne priznajemo. Mi ćemo danas sprovesti pune pravne i praktične posledice ove nezakonite aneksije, uključujući ekonomske, trgovinske i finansijske sankcije, ali one neće biti ograničene samo na te oblasti", zaključuje se u saopštenju.
 

autor: RF izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side