12.11.2019 Atina

Grčka vlada povukla predlog o kriminalizaciji blasfemije

Grčka vlada povukla predlog o kriminalizaciji blasfemije Foto: pixabay
Grčka vlada povukla je danas prelog da se kriminalizuje blasfemija.

Ministar pravde Kostas Tsiaras rekao je da je predlog uklonjen ;iz nacrta zakona o kome će se raspravljati u Parlamentu. Bogohuljenje bi po tom predlogu bilo kažnjivo sa do dve godine zatvora.

Ovaj predlog bio je dosta kritikovan.

"Samo fundamentalističke zemlje u Aziji i na Bliskom Istoku imaju takve zakone. Bogu nije potrebna zaštita od javnog tužioca", rekao je Spiros Lapas, poslanik levice.

Međutim, ;grčka pravoslavna crkva podržala je predlog tvrdeći da će on pomoći u "očuvanju religijskih osećanja vernika".Tsiaras je objasnio da je predlog imao za cilj da suzbije moguće proteste lokalnih zajednica i desničara u blizini migrantskih kampova usled eskalacije tenzija, te da su želeli da spreče rasno motivisane zločine protiv muslimana. Od predloga su ipak odustali nakon velike rasprave koja je nastala u javnosti.

"Nije se radilo o povratku teokratiji", rekao je Tsiaras.

Dugogodišnje zakone protiv blasfemije ukinula je u 2016. prethodna levičarska vlada.

Grčke vlasti trenutno prebacuju hiljade migranata sa ostrva na kopno, ali se suočavaju sa protestima i blokadama puteva.

Na severu Grčke za vikend, demonstranti su pripremali svinjetinu na roštilju i pili vino ispred jednog pritvornog centra za migrante kako bi ukazali na razlike između lokalnog stanovništva i muslimanskih migranata.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side