14.06.2018 Atina

Grčka vlada pred glasanjem Skupštine o poverenju zbog sporazuma s Makedonijom

Grčka vlada pred glasanjem Skupštine o poverenju zbog sporazuma s Makedonijom Foto: Beta / AP
Premijeri Grčke i Makedonije su danas u političkim neprilikama, dva dana pošto su postigli istorijski međusobni dogovor o mogućem rešavanju višedecenijskog spora oko naziva Makedonije.

Grčki premijer Aleksis Cipras je pred glasanjem SKuopštine o poverenju u njegovu vladu, dok makedonski Zoran Zaev ima posla s odbijanjem predsednika Đorđa Ivanova da potpiše sporazum, ako ga Sobranje odobri.

Zaev i Cipras su se složili da bivša jugoslovenska republika treba da promeni naziv u "Severna Makedonija", što može okončati spor koje sprečava njeno pridruživanje NATO i EU, i truje bilateralne odnose.

Ali, predlog rešenja je podstakao duboko nacionalističke stavove u obe zemlje gde kritičari optužuju premijere za "izdaju".

U Atini, Cipras se suočio s direktnim izazovom za opstanak svoje koalicione vlade koju predvodi njegova levica, pošto je glavna opoziciona stranka, Nova demokratija podnela danas zahtev za glasanje o poverenju.

"Obavezan sam pred grčkim narodom da pokušam da sprečim stavljanje budućnosti naše zemlje pod hipoteku sporazumom koji šteti našim nacionalnim interesima", rekao je lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis.

Cipras ima većinu od svega četiri poslanika među ukupno 300 u Skupštini Grčke, a sporazum o nazivu je izazvao i pukotina unutar same vlade. Biće odlučujući stav ministra odbrane Panosa Kamenosa koji je na čelu manjeg, koalicionog partnera - desničarske partije "Nezavisni Grci".

Kamenos je još pre objavljivanja sporazum dvojice premijera rekao da će se usprotiviti u SKupštini, te bi Cipras u tom slučaju zavisio od podrške političkih protivnika da bi se sporazum ratifikovao.

Nejasno je, međutim, da li će primedbe ministra odbrane na sporazum o nazivu Makedonije dovesti do pada vlade, ako bzude glaso protiv Ciprasa.

Cipras je rekao da ne očekuje da će se to desiti.

Debata o predlogu za izglasavanje mnepoverenja je počela večeras, a glasanje se očekuje najkasnije u subotu popodne.

U Makedoniji, premijer Zaev je naišao na odbijanje predsednika Đorđa Ivanova da potpiše sporazum, ako ga ratifikuje parlament. Takvo odbijanje bi samo nakratko odložilo sprovođenje sporazuma, za koji se očekuje da će biti potpisan ovog vikenda.

Ako predsednik odbije da potpiše, sporazum bi se vratio parlamentu na još jedno glasanje.

"Mi smo Makedonci i samo održavamo i čuvamo ono što su nam preci ostavili", rekao je Ivanov tokom današnje posete susednoj Bugarskoj. "Zakleo sam se da ću sačuvati Ustav Makedonije i to je moja obaveza".

Ali senku na posetu je bacio njegov stav o dogovoru s Grčkom. Bugarski premijer i ministar spoljnih poslova odbili su da se sastanu sa Ivanovim zbog njegovog protivljenja tom sporazumu.

Bugarski predsednik Rumen Radev je posle razgovora sa Ivanovom rekao da bi, s obzirom na dogovor s Grčkom, Bugarska trebalo da revidira sporazum o prijateljstvu koji je potpisala s Makedonijom prošle godine.

Ne više od 1.500 ljudi mirno u Skoplju protestovalo protiv sporazuma u sredu, skandirajući "Izdajice!" i duvajući u pištaljke.

Grčki protivnici sporazuma zakazali su protest u Atini u petak, kada bi Cipras trebalo da obavesti parlament o sporazumu s Makedonijom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side