20.05.2018 | 09:10h ► 15:45h Atina

SAD ohrabruju Ciprasa da nastavi s rešavanjem spora oko imena Makedonije

SAD ohrabruju Ciprasa da nastavi s rešavanjem spora oko imena Makedonije Foto: Beta / AP
Potpredsednik SAD Majk Pens ohrabrio je grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da nastavi s naporima za postizanje rešenja oko imena Makedonije i naveo da Atina i Skoplje imaju "istorijsku šansu" da reše višedecenijski spor, saopštila je Bela kuća.

Bela kuća navodi da su se Pens i Cipras u jučerašnjem telefonskom razgovoru "složili da dve strane imaju istorijsku šansu da reše to pitanje i da je vreme od ključnog značaja", prenosi grčki Katimerini.

"Potpredsednik (Pens) je ohrabrio premijera Ciprasa da nastavi saradnju s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom na sporazumu prihvatljivom za obe strane. Rešenje tog pitanja će doprineti stabilnosti i miru u regionu", navodi se u saopštenju.

Prema navodima medija, Cipras i Zaev su se na marginama Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji složili da je naziv "Republika Ilindenska Makedonija" obostrano prihvatljiv za rešenje spora oko imena Makedonije.

Lideri grčkih opozicionih stranaka odbili su u razgovoru s Ciprasom taj predlog, a protivljenje se očekuje i u okviru vladajuće Sirize.

Vlada Grčke smatra da predlog za ime "Republika Ilindenska Makedonija" predstavlja osnovu za razgovore i da bi mogao da dovede do održivog rešenja za višedecenijski spor dva suseda.

 

Grčke opozicione vođe odbacuju predlog za novo ime Makedonije

Grčki opozicioni lideri odbacili su su novi predlog za rešenje višegodišnjeg spora Grčke i Makedonije oko imena, a očekuje se protivljenje i u okviru vladajuće Siriza partije, prenosi danas grčki list Ekatimerini na svom sajtu.

U telefonskom razgovoru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom vođe Nove demokratije, Pokreta za promene, To Potamija i komunističke KKE partije odbili su predlog da se ime BJRM promeni u "Republika Ilindenska Makedonija", koji je kako se prenosi, makedonski premijer Zoran Zaev predložio Ciprasu na razgovorima u Sofiji prošle nedelje.

Međutim grčka vlada smatra da ovaj predlog predstavlja osnovu za razgovore i da bi mogao da dovede do održivog rešenja za višedecenijski dva suseda oko imena Makedonije, navodi grčki list.

Vođa Nove demokratije Kirijakos Micotakis, prema izveštajima, rekao je Ciprasu da je naziv Republika Ilindenska Makedonija "neprihvatljiv" jer izražava iridentističke ambicije.

Vođa To Potamija Stavros Teodorakis, Dimitris Kucoumbas iz partije KKE i Vasilis Leventis iz Unije centrista rekli su takođe da se ne slažu s tim predlogom.

Ostaje još da se vidi stav ministra odbrane Panosa Kamenosa i partije Nezavisnih Grka (ANEL), manjeg partnera u vladi. Međutim, kako navodi grčki list, ne očekuje se da će to pitanje ugroziti političku budućnost koalicije.

Ukoliko se postigne sporazum BJRM može da pokrene odgovarajuće procedure odobravanja pre novog samita EU u junu da bi dobila datum za početak pregovora o pristupanju Uniji kao i da mogući poziv za ulazak u NATO, navodi list.

Cipras je juče ujutro takođe obavestio predsednika zemlje Prokopisa Pavlopulosa o najnovijem razvoju događaja oko tekućih pregovora o imenu, prenosi Ekatimerini.

"Mi želimo dugoročna rešenja", rekao je Cipras i dodao da vlada insistira na tome da BJRM izmeni svoj ustav. On je dodao da su pregovori s Skopljem u kritičnoj fazi. Pavlopulos se založio za najveći mogući konsenzus među grčkim strankama.

Kako prenose makedonski mediji premijer Makedonije Zoran Zaev zatražio je juče opštu podršku za promenu imena države u "Republika Ilindenska Makedonija" o kojem je, kao o obostrano prihvatljivom rešenju, razgovarao sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Nakon sastanka sa predstavnicima državno-političkog vrha Makedonije, Zaev je rekao da je to rešenje istorijska šansa za rešavanje dvoipodecenijskog spora sa Grčkom oko imena Makedonije.

Zaev je rekao da će Makedonija mogućim sporazumom prihvatiti da novo složeno ime bude za opštu upotrebu, a da će se za unutrašnju upotrebu sprovoditi u fazama i najavio referendum po tom pitanju, dodajući da je grčka strana to prihvatila.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side