GRETA: Broj žrtava trgovine ljudima u Evropi porastao 44 odsto
03.04.2020 Beograd

GRETA: Broj žrtava trgovine ljudima u Evropi porastao 44 odsto

GRETA: Broj žrtava trgovine ljudima u Evropi porastao 44 odsto Foto: Pixabay
Broj osoba u Evropi koje su identifikovane kao žrtve trgovine ljudima porastao je 44 odsto između 2015. i 2018. godine, pokazuje najnoviji godišnji izveštaj Grupe stručnjaka Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA).

Prema podacima dostavljenim od vlada 47 država koje su ratifikovale Konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, u 2018. godini je 15.310 osoba identifikovano kao žrtve trgovine ljudima, dok ih je u 2015. bilo 10.598, saopštio je Savet Evrope.

U Srbiji je 2015. identifikovano 40 žrtava trgovine ljudima, u 2016. godini 55, u 2017. 43 i u 2018. godini 76 žrtava, navodi se u danas objavljenom izveštaju o trendovima u trgovini ljudima od 2015. do 2019. godine.

Zemlje koje su od 2015. do 2018. godine imale najveći broj identifikovanih i pretpostavljenih žrtava su Velika Britanija, Francuska, Italija, Holandija, Rumunija i Bugarska.

U Velikoj Britaniji su 2018. godine identifikovane 6.993 žrtve, u Francuskoj 2.819, u Italiji 1.373, u Holandiji 668, u Rumuniji 497 i u Bugarskoj 443 žrtve.

Predsednik GRETA Davor Derenčinović rekao je da, iako države na različite načine računaju broj žrtava, dostupni podaci pokazuju da je došlo do znatnog povećanja njihovog broja.

"Tajnovita priroda trgovine ljudima i činjenica da smo otkrili probleme u procesu identifikacije u mnogim zemljama, nagoveštavaju da bi stvaran broj žrtava mogao da bude mnogo veći. Od ključnog je značaja da vlasti pojačaju napore u borbi protiv trgovine ljudima i da pruže pomoć i podršku na koju žrtve imaju pravo po zakonu", kazao je Derenčinović.

Kao najveći problemi u primeni Konvencije, u izveštaju se navode identifikacija dece koja su žrtve trgovine ljudima i mere za pomoć toj deci.

Mere za pomoć žrtvama uopšte i neuspeh da im se obezbedi adekvatan period oporavka takođe su navedeni kao rašireni problemi.

U izveštaju se navodi da kažnjavanje trgovaca ljudima ostaje na nezadovoljavajućem nivou, pošto je broj procesa protiv njih i osuđujućih presuda i dalje mali u brojnim zemljama, a izrečene kazne ponekad ne doprinose odvraćanju u dovoljnoj meri. Do oduzimaja imovine trgovcima ljudima i dalje dolazi veoma retko.

Lidere država GRETA u izveštaju podseća da imaju zakonsku i moralnu obavezu da u vreme krize zbog pandemije korona virusa ne uskraćuju prava i zaštitu najranjivijih grupa, u koje spadaju žrtve trgovine ljudima.

GRETA je nezavisno telo koje nadgleda kako države primenjuju Konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, koju je do sada usvojilo 46 od 47 članica Saveta Evrope, kao i Belorusija koja nije članica. Srbija je ratifikovala Konvenciju 2009. godine.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side