23.07.2019 Lima

Grupa iz Lime: Venecuelanska kriza preti međunarodnoj bezbednosti

Grupa iz Lime: Venecuelanska kriza preti međunarodnoj bezbednosti Foto: Beta, AP
Grupa iz Lime sastavljena od desetak latinoameričkih zemalja i Kanade pozvala je danas međunarodnu zajednicu da uloži veliki napor da se organizuju izbori u Venecueli čija kriza preti "bezbednosti" sveta.

"Dok se sprovodi diktatura u Venecueli sve naše demokratije su oslabljene na neki način. Situacija kroz koju Venecuela prolazi preti regionalnom miru i bezbednosti i ugrožava i međunarodnu bezbednost", rekao je argentinski šef diplomatije Horhe Fauri na otvaranju skupa u Buenos Ajresu.

On je rekao da je potreban "veliki napor" da se ponovo uspostavi demokratski poredak u Venecueli kroz sazivanje izbora u toj zemlji.

Grupa iz Lime osnovana je 2017. godine da traži izlaz iz krize u Venecueli, zemlje sa najvećim rezervama nafte na svetu. Ta grupa nije priznala drugi mandat socijalističkog predsednika Nikolasa Madura počet 10. januara.

Pedesetak zemalja među kojima su SAD i Kanada priznali su opozicionara Huana Gvaida kao prelaznog predsednika Venecuele i traže odlazak Madura.

Venecuela prolozi kroz duboku političku i ekonomsku krizu. Više od četiri miliona Venecuelanaca napustilo je zemlju od 2015. godine, prema podacima UN bežeži od nestašica osnovnih proizvoda i lekova, što je dodatno otežano poslednjih dana stalnim prekidima struje zbog kvarova.

Peruanski ministar spoljnih poslova Nestor Popolicio zatražio je hitnu i konkretnu podršku međunarodne zajednice zemljama koje prihvataju Venecuelance.

Peru gde ima 768.100 Venecuelanaca i Kolumbija gde ih je 1,3 miliona su zemlje regiona koje su prihvatile najveći broj migranata i izbeglica iz Venecuele.

"Mi i dalje i uvek pozivamo na mirno rešenje krize (u Venecueli) koje treba da podstaknu sami Venecuelanci što je pre moguće. Kriza se pogoršava i zahteva hitno rešenje kroz verodostojne, transparentne, slobodne i pravične izbore", dodao je peruanski ministar.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side