27.09.2011 Beograd

Gugl slavi rođendan

Gugl slavi rođendan
Na današnji dan pre 13 godina, Sergej Brin i Leri Pejdž osnovali su kompaniju pod nazivom Gugl (Google). Danas je to jedna od najvećih kompanija na svetu, a milioni korisnika Interneta ne mogu da zamisle potragu za bilo kojom informacijom, a da prvo ne posete ovu stranicu na Internetu.

Ukoliko danas posetite lokaciju www.google.com, videćete fotografiju sa rođendanskom tortom i svećicama, povodom jubileja kompanije.

Dvojica studenata na Stanfordu, Sergej Brin i Leri Pejdž upoznali su se na Stanfordu 1995. godine i odlučili da naprave pretraživač za Internet. Iako su razmatrali više predloga za ime pretraživača, na kraju su se odlučili da svom programu za pretragu daju ime Gugl. Naziv pretraživača potiče od matematičkog izraza "googol" koji predstavlja broj 1 sa 100 nula.

Kompanije je osnovana sa početnim kapitalom od 100.000 dolara, a Gugl danas ima preko 28.000 zaposlenih i zarađuje milijarde dolara od svojih usluga, najviše od oglasa.

Za trinaest godina Gugl je uspeo da se pozicionira kao najdominantniji pretraživač veba sa oko 90 posto tržišnog udela među pretraživačima na Internetu.

autor: AS izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side