15.07.2017 Gaza/ Jerusalim

Hamas pozvao da se ciljaju Izraelci nakon napada u Jerusalimu

Hamas pozvao da se ciljaju Izraelci nakon napada u Jerusalimu Foto: Beta/ AP
Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze pozvao je danas Palestince da napadaju izraelske snage u Jerusalimu, nakon zatvaranja svetog mesta u tom gradu zbog jučerašenjg smrtonosnog napada u kojem su ubijena dva izraelska policajca i trojica palestinskih napadača.

Hamas je zatvarenje svetilišta koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif), a Jevreji Brdo hrama, u saopštenju označio "verskim ratom". Portparol te organizacije Favzi Barhum je pozvao Palestince na "ustanak" da bi ciljali izraelsku vojku i jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali.

Izrael je zatvorio svetilište i otkazao tradicionalne molitve muslimana petkom u podne, što je inače veoma redak potez, zbog oružanog napada. Hamas je organizovao proslavu tog napada.

Napadači su bili muslimanski vernici, građani Izraela. Na Uzvišenom utočištu nalazi se džamja Al Aksa, treća po značaju u islamu posle Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji. Tamo su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i zato je mesto sveto i za Jevreje, zapravo najsvetije u judaizmu. Sada njime upravljaju muslimani. Ne očekuje se da svetilište bude otvoreno pre nedelje.

Na otvaranje svetilišta juče je posle napada apelovao i palestinski predsednik Mahmud Abas u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. On je takođe osudio taj napad. Prethodni put je Brdo hrama bilo zatvoreno za muslimane nakon napada na jednog Izraelca, sada poslanika vladajućeg konzervativnog Likuda.

Taj kompleks, često poprište sukoba dva naroda, bio je zatvoren svega tri puta otkako je Izrael osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Zbog zatvaranja svetilišta izbila je napetost i između Izraela i Jordana, dve zemlje koje su sklopile mirovni sporazum 1994. godine. Portparol vlade u Amanu je optužio Izrael da krši status kvo zabranom muslimanskim vernicima da se tamo mole, a visoki izraelski zvaničnici su apelovali na tu zemlju da prestane da potpiruje situaciju.

Jordan osuđuje svako narušavanje prava muslimana da se mole na mestima koja su im sveta i naglašava da će Aman nastaviti da koristi svako diplomatsko, pravno i političko sredstvo da se ne izmeni status kvo. Ta zemlja je zaštitnik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu.

Izrael je na upozorenje iz susedne zemlje odgovorio da je trebalo osuditi napad, a umesto toga je Jordan izabrao da osuđuje jevrejsku državu koja štiti vernike i održava slobodu veroispovesti na tom mestu, kako je rečeno.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side