Holandski vrhovni sud podržao delimičnu odgovornost Holanđana za Srebrenicu
19.07.2019 Hag

Holandski vrhovni sud podržao delimičnu odgovornost Holanđana za Srebrenicu

Holandski vrhovni sud podržao delimičnu odgovornost Holanđana za Srebrenicu Foto: Beta / AP
Holandski vrhovni sud podržao je danas odluku nižeg suda da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 350 muslimanskih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba za vreme masakra u Srebrenici 1995. godine.

Predsedavajući sudija Kees Strefkerk rekao je da holandski pripadnici mirovnih snaga UN snose delimičnu odgovornost za te smrti zato što su vojnici evakuisali muslimanske izbeglice iz holandskog vojnog logora znajući da su u "ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni". 

Sud je naveo da holandska država ima odgovornost 10 odsto, pošto je tolika verovatnoća da su holandski vojnici mogli da spreče ubistva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). 

Najviši holandski sud je međutim smanjio iznos koji rođaci ubijenih muškaraca mogu da traže na ime odštete od holandske države.

Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu međunarodnih mirovnih snaga UN raspoređenih u BiH.

Vrhovni sud je rešavao žalbu na presudu nižeg suda iz 2017. godine prema kojoj je holandska vlada delimično odgovorna za smrti tih ljudi na kraju bosanskog rata 1992-1995. godine. 

U januaru je pravni savetnik Vrhovnog suda izdao neobavezujuće mišljenje u kome je nazvao presudu iz 2017. godine "neracionalnom" i naveo da ona ne može biti podržana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side