19.08.2018 Moskva

Hospitalizovan ruski opozicionar Udalcov koji u zatvoru štrajkuje glađu i žeđu

Hospitalizovan ruski opozicionar Udalcov koji u zatvoru štrajkuje glađu i žeđu Foto: printscr ytb
Lider ruske radikalne levice, opozicionar Sergej Udalcov, koji štrajkuje glađu i žeđu nakon što je dobio zatvorsku kaznu od 30 dana, prebačen je danas u bolnicu, javila je ruska agencija TASS.

Udalcov, koji je osuđen jer je spalio portrete ruskih lidera na protestu zbog pomeranja starosne granice za odlazak u penziju, "prebačen je u bolnicu zbog zdravstvenih problema", rekao je aktivista za ljudska prava Ivan Melnikov.

"Lekar mu je izmerio pritisak u našem prisustvu, uzeo uzorak krvi... i odlučio da bude hitno hospitalizovan", rekao je Melnikov, aktivista i član javne komisije za nadgledanje zatvorskih ustanova, koji je mogao da poseti Udalcova u zatvoru.

Udalcov, koji je već bio u zatvoru od 2012. do 2017. posle antivladinih protesta, ovog puta je uhapšen i osuđen na 30 dana zatvora.

Opozicionar je ocenio proizvoljnim postupak koji se vodi protiv njega i posle izricanja presude započeo je štrajk glađu i žeđu.

Udalcov je učestvovao 28. jula na protestu na kojem je bilo nekoliko desetina hiljada ljudi koji se protive pomeranju starosne granice za odlazak u penziju.

Prošle godine je izašao iz zatvora posle četiri i po godine. Osuđen je tada za organizovanje nereda na protestima 6. maja 2012. uoči inauguracije Vladimira Putina, koji je tada započinjao treći predsednički mandat.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side