08.11.2018 Islamabad

Hrišćanka oslobođena za bogohuljenje puštena iz zatvora u Pakistanu

Hrišćanka oslobođena za bogohuljenje puštena iz zatvora u Pakistanu Foto: pixabay
Hrišćanka koju je sud oslobodio smrtne kazne zbog bogohuljenja puštena je iz zatvora u Pakistanu na tajno mesto zbog zahteva radikalnih islamista da se ona javno pogubi.

Vrhovni sud Pakistana pre nedelju dana oslobodio je hrišćanku Aziju Bibi, osuđenu na smrt zbog bogohuljenja 2010. godine.

Odluka suda izazvala je bes radikalnih islamista koji su organizovali proteste i najavljivali da će uzeti pravdu u svoje ruke.

Ona je noćas prebaćena iz zatvora u južnom Pandžabu u Islamabad gde je sa porodicom pod snažnim ;obezbeđenjem.

Evropski parlament ponudio je da zaštiti njenu porodicu. Za sada ona se i dalje nalazi u Pakistanu, prema dvoje ljudi koji su joj bliski.

Ministar informisanja Favad Čodri potvrdio je danas da je Bibi i dalje u Pakistanu.

Radikalni islamisti traže da se Bibi pogubi,  a traže i smrt troje sudija vrhovnog suda koji su je prošle nedelje oslobodili. Posle odluke suda o njenom oslobađanju radikalna partija Tehrik-e-Labaik organizovala tri dana protesta širom zemlje protiveći se njenom puštanju.  Desetine demonstranata je uhapšeno zbog oštećenja vozila i imovine za vreme protestnih skupova i bankovni računi nekih od vođa te partije je zamrznuto.

Demonstranti su se povukli tek kada je vlada obećala da će preispitati oslobađajuću presudu i povući dozvolu da Bibi napusti Pakistan. Kritičari su odmah optužili premijera Imrana Kana da je popustio radikalnim elementima.

Njen slučaj privukao je svetsku pažnju i doneo oštru kritiku pakistanskog zakona o bogohuljenju.

Predsednik Evropskog parlamenta Antoni Tajani je pozvao Bibi i njenu porodicu u Evropu. U pismu Tajani je rekao njenom suprugu Ašiku Masihu da je Evropski parlament vrlo zabrinut za njenu bezbednost i bezbednost njene porodice zbog ekstremističkih elemenata u Pakistanu.

To pismo ukazuje da bi Bibi i njena porodica mogli uskoro da otputuju za Evropu mada nije potvrđeno gde će otići. Ranije su joj Španija i Francuska ponudile azil.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side