11.03.2014 | 12:17h ► 17:31h Krim, Moskva

I Rusi i Ukrajinci gomilaju vojne snage pred referendum na Krimu

I Rusi i Ukrajinci gomilaju vojne snage pred referendum na Krimu
Pet dana pred zakazani referendum o statusu Krima, uprkos zvaničnoj retorici koja poziva na pregovore, internet su preplavile fotografije, video i satelitski snimci gomilanja trupa i borbene tehnike ruske i ukrajinske vojske u tom regionu, a u tihi sukob se uključio i NATO slanjem izviđačkih aviona.

Nakon prvobitne pasivnosti, pojavile su se fotografije i video snimci velikih pokreta ukrajinske vojske iz zapadnih delova zemlje prema Krimu.

Prvo je zabeležen pokret 80. Vazdušno-desantnog puka iz Lavova, jednog diviziona raketnog sistema PVO Buk M-1 iz Hersona i jednog puka samohodne artiljerije iz Berdičeva.

Takođe su primećeni elementi 28. i 72. mehanizovane brigade iz Odese i Bele Crkve, kao i 95. Vazdušno-desantne brigade iz Žitomira i 79. Vazdušno-desantne brigade iz Mikolajeva.

Sve češće se pojavljuju i fotografije lovačkih aviona ukrajinske avijacije Mig-29 naoružanih raketama R-73 i R-27 za vođenje vazdušne borbe na malim i srednjim daljinama.

Sa ruske strane, u pograničnom gradu Rostovu na Donu, primećen je pokret velike tenkovske jedinice opremljene tenkovima T-90 i T-72, dok su u vazduhu iznad avio baze Novofedorivka na Krimu primećeni ruski jurišni helikopteri Mi-35. 

Nakon najava da će se ka Krimu uputiti i američki brodovi, zabeležen je pokret i jednog ruskog protivbrodskog raketnog sistema K-300 Bastion. Reč je o novom sistemu, dometa oko 300 kilometara, za koji se do sada pretpostavljalo da je bio stacioniran jedino na Kurilskom ostrvima, na Dalekom istoku Rusije.

Na sajtu http://www.turnerradionetwork.com/news/347-pat postoje satelitski i špijunski snimci za koje se tvrdi da su napravljeni u bazi Borisoglebsk u Voronježu.

Na jednom snimku napravljenom početkom meseca na stajanci tog aerodroma snimljena su dva strategijska supersonična bombardera Tupoljev Tu-22M3, da bi nakon par dana bio napravljen snimak na kojem se vidi 30-ak aviona tog tipa.

Avion Tu-22M3, koji ima mogućnost nošenja nuklearnog naoružanja, inače je stacioniran na aerodromu Borisoglebsk, koji se koristi kao školski centar.

U ciklus gomilanja naoružanja danas se uključio i NATO koji je najavio da će uputiti svoje osmatračke avione "avaks" da lete iznad Poljske i Rumunije, kako bi pratili krizu u susednoj Ukrajini.

Ruska vojska počela masovne vežbe padobranskih jedinica

Vazdušno desantne jedinice ruske vojske počele su danas u centralnom delu Rusije opsežne vežbe sa oko 3.500 padobranaca, prenela je Ria-Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su jedinice vazdušno desantne divizije u Ivanovu, istocno od Moskve, stavljene u stanje visoke pripravnosti i prebačene na lokacije koje nisu precizirane, kako bi se "proverila spremnost" u uslovima simuliranja borbenog stanja.

Četiri hiljade vojnika, 36 vojnih transportnih letelica i određen broj borbenih vozila uključeni su u te vežbe, koje će trajati do 14. marta. Ministarstvo je preciziralo da će u simultanim desantima učestvovati 3.500 padobranaca.

Rusija je poslednjih dana na zapadu zemlje održala niz vojnih vežbi, uključujući i vežbe vazdušnih snaga, proveru borbene spremnosti i lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa.

Ruske vlasti navele su da te vežbe nisu povezane sa događajima na Krimu.

Zauzet aerodrom u Simferopolju

Proruske naoružane snage preuzele su kontrolu nad najvećim aerodromom na Krimu, u glavnom gradu te oblasti, Simferopolju, i zabranile sve letove osim onih za Moskvu i iz nje, javio je danas izveštač agencije Frans pres.

Pripadnici proruskih snaga ne dozvoljavaju aerodromskim službenicima da razgovaraju sa novinarima, dodaje francuska agencija. Jedan od njih, koji se predstavio kao Ivan, rekao je da su naoružane snage blokirale kontrolni centar i pistu, i da sletanje i poletanje dozvoljavaju isključivo avionima koji idu ili dolaze iz Moskve.

Objasnio je da to ima za cilj da se spreči da iz Kijeva dođu pristalice nekadašnjeg nacionalističkog ukrajinskog političara Stepena Bandere.

Drugi reporter Frans presa javio je da je jutros krenuo iz Kijeva u Simferopolj, ali da je njegov avion vraćen u glavni grad Ukrajine.  Železnički saobraćaj između Krima i ostatka Ukrajine nije u prekidu, ali su proruske snage pretresale putnike po njihovom dolasku u Simferopolj, posebno mlade sa većim prtljagom.

Ukrajina traži formiranje nacionalne garde, poziv rezervista

Prelazni predsednik Ukrajine Oleksandr Turčinov pozvao je danas na formiranje Nacionalne garde i mobilizaciju vojnih rezervista i dobrovoljaca u oružane snage zemlje kako bi se ona, kako je rekao, suprotstavila ruskoj vojnoj agresiji.

Turčinov je zatražio od parlamenta da odobri odluku da se snage ministarstva unutrašnjih poslova pretvore u Nacionalnu gardu, čiji bi cilj bio da se "odbrana zemlje i građana od kriminalaca i borba protiv spoljne i unutrašnje agresije".

On je rekao da će mobilizacija obuhvatiti one koji su ranije služili vojsku kao i dobrovoljce.

Referendum o statusu Krima biće održan u nedelju, 16. marta.

autor: DjO/VPS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side