19.10.2017 | 08:20h ► 15:15h Madrid

Španija će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji

Španija će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji Foto: Beta/AP
Španska vlada saopštila je danas da će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji posle dobijanja pisma katalonskog vođe Karlesa Pućdemona u kome je zapretio da će zvanično proglasiti nezavisnost tog regiona ako centralne vlasti nastave s "represijom".

"Vlada će nastaviti korake predviđene članom 155 Ustava da povrati legalnost " u Kataloniji, konstatujući "odbijanje" Pućdemona da odgovori na njene zahteve. Španski premijer Marijano Rahoj dao je do danas rok Pućdemonu da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog španskog regiona ili nije.

Španski premijer održaće poseban sastanak vlade u subotu da pokrene proces oduzimanja dela ili svih ovlašćenja od Katalonije, saopoštila je španska vlada, navodi agencija AP.

Vlada je ovo saopštila posle pisma katalonskog vođe Karlesa Pućdemona u kome je on u odgovoru na rok koji mu je vlada dala da se jasno izjasni o svojim stavovima, zapretio da će taj španski region eksplicitno proglasiti nezavisnost od Španije ako nisu ponuđeni razgovori i ako centralne vlasti krenu sa oduzimanjem ovlašćenja te oblasti.

Pućdemon je u pismu naveo da ako španska vlada nastavi da "sprečava dijalog i nastavi svoju represiju" da će katalonski parlament održati glasanje o proglašenju nezavisnosti od Španije.

Španska vlada je odgovorila da će biti održan specijalni sastanak vlade i da će biti "odobrene mere koje će biti prosleđene Senatu da se zaštite opšti interesi svih Španaca".

Mere koje vlada namerava da primeni su u okviru člana 155 španskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primenjen od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji posle diktature generala Franciska Franka.

 

Političke partije u Španiji podržavaju politiku vlade o Kataloniji

Političke partije u Španiji podržavaju vladu u nameri da oduzme autonomiju Kataloniji zbog straha da bi taj region mogao da proglasi nezavisnost, ali žele da suspendovanje autonomije bude privremeno.

Socijalistička partija podržava premijera Marijana Rahoja u nameri da aktivira član 155 Ustava o suspenziji autonomije, ali želi da ta mera bude vremenski ograničena, rekao je partijski sekretar Hose Luis Abalos.

Stranka Građani traži aktiviranje člana 155 Ustava, ali i hitne izbore u Kataloniji, navodi agencija AP.

Centralna vlada u Madridu saopštila je ranije danas da će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji posle dobijanja pisma katalonskog vođe Karlesa Pućdemona u kome je zapretio da će zvanično proglasiti nezavisnost tog regiona ako centralne vlasti nastave s "represijom".

Španski premijer održaće poseban sastanak vlade u subotu da pokrene proces oduzimanja dela ili svih ovlašćenja od Katalonije.

Mere koje vlada namerava da primeni su u okviru člana 155 španskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primenjen od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji posle diktature generala Franciska Franka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side