Italija i Rusija o novoj misiji EU za sprečavanje naoružavanja strana u Libiji
18.02.2020 Rim

Italija i Rusija o novoj misiji EU za sprečavanje naoružavanja strana u Libiji

Italija i Rusija o novoj misiji EU za sprečavanje naoružavanja strana u Libiji Foto: Beta, AP
Misija Evropske unije (EU) za sprečavanje isporuka oružja Libiji treba da bude uspotavljena u dogovoru sa Savetom bezbednosti UN, ocenio je danas u Rimu ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Posle sastanka sa italijanskim zvaničnicima rekao je da je dobio "detaljno objašnjenje" o misiji koju je u ponedeljak odobrila EU: raspoređivanje ratnih brodova da bi se sprečile isporuke oružja zaraćenim stranama u Libiji.

Ta nova misija bi trebalo da uskoro zameni operaciju EU "Sofija" uvedenu 2015. godine.

"Brodovi će nadgledali priliv oružja, a ne rute za migrante", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo posle sastanka.

Di Majo je rekao da je u Briselu postignut "prvi politički sporazum" o novoj evropskoj misiji, koji bi mogla imati koristi od sredstava "sa zemlje i iz vazduha".

Sukobi rivalskih libijskih frakcija nisu prestali od obaranja i ubistva  2011. godine, Muamera Gadafija, nakon narodnog pobune i vojne intervencije Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Od aprila prošle godine vode se borbe za Tripoli, grad na zapadu gde su snage međunarodno priznate Vlade nacionalnoj jedinstva (GNA), na čelu sa Fajezom al Saradžom, protiv snaga maršala Haftara, močnika istočne Libije, koji je poveo ofanzivu za osvajanje glavnog grada.

Haftar ima podršku Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Jordana, a Saradž čija vlada ima podršku UN, pomažu Turska i Katar.

Primirje je sklopljeno 12. januara, a na međunarodnoj konferenciji u Berlinu 19. januara data su obećanja o prekidu mešanja, podsticanju pregovora i poštovanju embarga na isporuke oružja.

Međutim, sporadične borbe su svakodnevne kod Tripolija, a strano oružje i dalje stiže u Libiju.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side