09.07.2019 Montevideo

Italija osudila 24 osobe zbog Operacije Kondor

Italija osudila 24 osobe zbog Operacije Kondor Foto: pixabay.com
Italijanski sud je osudio 24 osobe na doživotni zatvor zbog umešanosti u kršenje ljudskih prava tokom "Operacije Kondor", organizovanog lova na disidente koji su sprovodile južnoameričke desničarske diktature, saopštila je urugvajska vlada.

 

Ne zna se da li će te kazne biti izvršene jer je samo jedan optuženi bio prisutan na suđenju. Međutim, Urugvaj je ranije zatvarao ljude osuđene u sličnim slučajevima, iako u toj zemlji ne postoji kazna doživotnog zatvora.

Diktatori Čilea, Argentine, Paragvaja, Urugvaja, Brazila i Bolivije sedamdesetih godina su pokrenuli "Operaciju Kondor" kao koordinisanu akciju pronalaženja protivnika u inostranstvu i njihove eliminacije.

Apelacioni sud u Rimu je juče osudio pripadnike vojske, policije i druge koji su nekada bili deo aparata diktatura u Boliviji, Urugvaju i Paragvaju. Neke od žrtava koje su nestale tokom "Operacije Kondor" bile su građani Italije.

Postupak su pre 20 godina pokrenule porodice žrtava.

Još ranije je Italija osudila osam ljudi na doživotni zatvor. Među njima su bili nekadašnji bolivijski diktator Luis Garsija Mesa, koji je umro prošle godine, nekadašnji predsednik Perua Fransisko Morales Bermudes i nekadašnji šef urugvajske diplomatije Huan Karlos Blanko, koji je u kućnom pritvoru u Montevideu.

Ministar spoljnih poslova Urugvaja Rodolfo Nin Novoa je potvrdio da su presude izrečene juče i rekao da je jedini optuženi koji je bio dostupan sudu nekadašnji mornarički oficir Horhe Nestor Trokoli. Trokoli je italijanski državljanin koji je 2007. pobegao iz Urugvaja.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side