Italijanski premijer upozorava da evropska građevina rizikuje da izgubi razlog postojanja
28.03.2020 Rim

Italijanski premijer upozorava da evropska građevina rizikuje da izgubi razlog postojanja

Italijanski premijer upozorava da evropska građevina rizikuje da izgubi razlog postojanja Foto: Beta / AP
Italijanski premijer Đuzepe Konte pozvao je Evropsku uniju da ne "počini tragične greške" naspram pandemije korona virusa jer u protivnom cela evropska konstrukcija rizikuje da izgubi svoj razlog postojanja.

"Inercija bi ostavila našoj deci ogroman teret razorene ekonomije", rekao je Konte u razgovoru za dnevnik Il Sole 24 Ore, objavljenom danas.

Rekao je da ukoliko EU želi da bude na nivou tog izazova treba da pokrene veliki Plan evropskog oporavka i ponovnog ulaganja (European Recovery and Reinvestment plan), koji podržava oporavak cele evropske privrede, nazivajući ga na engleskom.

Na sastanku Evropskog saveta u četvrtak "bilo je više od neslaganja već tvrda i otvorena konfrontacija sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel", rekao je Konte, navodeći da je to zbog toga što Italija prolazi kroz krizu u kojoj ima veliki broj umrlih i koja je izazvala jaku ekonomsku recesiju.

"Predstavljam zemlju koja mnogo pati i ne mogu sebi dozvoliti da oklevam", rekao je on. U Italiji je zabeleženo 9.000 umrlih od kada je u nju stigla pandemija korona virusa.

Konte je rekao da su u Italiji kao i u drugim zemljama članicama EU primorani da prave tragične izbore.

"Treba da izbegnemo da se u Evropi prave tragični izbori. Ukoliko se Evropa ne pokaže na nivou ovog izazova bez presedana, cela evropska konstrukcija rizikuje da izgubi u očima naših državljana svoj razlog postojanja", upozorio je Konte.

Na sastanku Evropskog saveta u četvrtak on je rekao svojim kolegama koji razmišljaju o Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM) da je sada potrebno nešto drugo.

Taj mehanizam je uspostavljen za pomoć zemljama članicama koje se suočavaju sa finansijskim tenzijama vezanim za asimetrične šokove a, kako je rekao, korona virus izaziva simetričan šok, sa efektom ubacivanja evropske ekonomske i socijalne sisteme u depresiju, sinhrono i totalno neočekivano.

On smatra da je sada potrebno primeniti nešto potpuno drugačije u odnosu na krizu iz 2008. godine.

"Nalazimo se u kritičnom trenutku evropske istorije", rekao je Konte.

On je u razgovoru potvrdio da će sa ukazom koji priprema za april plan pomoći Italije porasti na preko 50 milijardi evra, uključujući 25 milijardi evra koji su već "mobilisani".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side